Actualitate Social

Susținere pentru tinerii romi care vor să muncească

Când vine vorba despre populația de etnie romă și integrarea acesteia pe piața muncii, problemele țin și de piedici concrete, dar și de o abordarea discriminatorie, manifestată în continuare, la nivelul societății. Însă, una dintre realitățile cele mai evidente este faptul că nivelul scăzut de instruire al acestei populații împiedică serios accesul pe piața muncii. Doar 15 % dintre absolvenții de învățământ obligatoriu (până la 14 ani), de etnie romă, își continuă studiile.

În aceste condiții, absorbția de forță de muncă provenită de la nivelul acestei etnii, care este cea mai numeroasă la nivel european, reprezintă, în continuare o problemă majoră. Un proiect pentru integrarea romilor pe piața muncii urmează să fie implementat la Buzău. Este vorba despre „pROceed goes practice”, o continuare a proiectului Erasmus „Proceed”, ambele proiecte fiind implementate de Asociația PRO Democrația Buzău în parteneriat cu Camera de Comerț. Cele două ONG-uri buzoiene sunt partenere, alături de organizații din alte 7 țări europene, în acest amplu schimb de experiență și program de formare. Inițiativa va contribui la consolidarea capacității societăților civile naționale rome și va oferi sprijin sistematic în angajarea în dialog, advocacy și cooperare cu părțile interesate la nivel internațional.

Concret, adulți de etnie romă vor merge în traininguri de formare în alte țări, respectiv Grecia, Ungaria, Germania, Macedonia, Serbia și Bulgaria, dar și în țară, pentru a învăța cum să devină formatori pentru noile generații. Participanții au avut deja parte de un prim training în Ungaria, în luna aprilie. Al doilea modul va fi în luna septembrie, tot în Ungaria. Participanții au fost aleși pentru a avea o pregătire solidă și a fi mentori în consilierea tinerilor.

”Programele de orientare profesională pot oferi instruire în educație privind abilităţile necesare pentru a avea succes intr-un domeniu ales, cum ar fi abilitățile de prezentare la interviu, scrierea CV-ului și crearea de rețele.” spune Horațiu Anghelescu, președinte Pro Democrația Buzău.

Două cadre didactice de la Colegiul Economic și de la Liceul D. Filipescu, care predau la clase în care există și elevi de etnie romă, vor putea fi pe viitor consultate de noii formatori. Buzoienii de etnie romă vor fi sprijiniți să se orienteze în alegerea unei cariere și să reprezinte noua forță de muncă. Beneficiarii sunt selectați atât din județ, cât și din municipiu. În paralel se dorește și dezvoltarea unei curricule pentru o bună orientare în carieră, care să îi ajute pe tineri să-și identifice interesele.

Călin Iosif, lider informal al romilor

Discutăm și despre beneficii economice ale acestor proiecte. Atât formatorii cât și viitorii tineri care vor fi formați de aceștia se vor putea adapta mai ușor pentru piața muncii. Mergând mai departe, se poate ajunge, cu ajutorul proiectelor implementate, la o rată mai scăzută de rotație a locurilor de muncă în piață, fiind mai puțin probabil ca tinerii să-și abandoneze locurile de muncă.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian