Actualitate

Cârnații de Pleșcoi, duși plocon la Ministerul Sănătății. Vor fi sesizați procurorii DNA

Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Săpoca este în mijlocul unui scandal care ar putea conduce la declanșarea unei anchete de tipul celebrului dosar ”Caltaboșul”. Jurnaliștii de la Europa Liberă publică o amplă investigație, cu imagini și detalii, prin care arată cum angajați ai spitalului merg cu daruri la București, la Ministerul Sănătății.

Potrivit jurnaliștilor, totul s-ar fi întâmplat săptămâna trecută, atunci când membrii SANITAS protestau în fața Ministerului Sănătății pentru majorarea salariilor. În aceeași zi, spun jurnaliștii de la Europa Liberă, conducerea Spitalului Săpoca trebuia să prezinte Ministerului Sănătății o nouă organigramă și documente privind evaluarea activității managerului Gabriela Pîrîu. Jurnaliștii prezintă fotografii cu pungi cu cârnați de Pleșcoi și alte produse, fotografii despre care spun că ar fi fost realizate în frigidere ale spitalului. De aici, produsele sunt așezate în sacoșe de hypermarket, duse în portbagajul unei mașini care ajunge, după câteva ore, la București, în parcarea Ministerului Sănătății. Ulterior, pungile care conțineau cârnații ar fi fost cărate, rând pe rând, în sediul ministerului.

Sursa foto europalibera.org

Detalii, AICI.

Sunt nu doar fotografii, ci și înregistrări video, probe zdrobitoare”, a declarat, la Focus Tv, deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate. Parlamentarul de Buzău a dezvăluit că a intrat în posesia unor probe care ar arăta clar comiterea unor infracțiuni precum trafic de influență și dare de mită, probe pe care le va prezenta, săptămâna viitoare, procurorilor anticorupție, când va depune și o plângere penală.

“Pe această problemă majoră voi sesiza săptămâna viitoare DNA. Știu când a plecat mașina, când a ajuns  la minister. Au fost angajați ai spitalului, este mașina instituției, vorbim de abuz în serviciu, dare de mită, cârnații sunt buni dar nu ca mită pentru a primi o evaluare mai bună. Sunt înregistrări video cu ieșirea din spital a celor cu plocoane, nu doar cârnați, ci și altele. Acolo, jurnaliștii și-au făcut propria investigație, sunt fragmente de fotografii dintr-un filmuleț realizat de cei de la Europa. Revenim cu detalii după plângerea penală. Voi depune la DNA plângerea penală și lista martorilor care au văzut circuitul șpăgilor de la Săpoca la minister. Sunt filmări, probe zdrobitoare, iar eu am cronologia evenimentelor de când încarcă produsele din frigidere până ajung la minister.”

Deputatul USR spune că lucrurile petrecute la Spitalul Săpoca sunt grave, dar susține și că aceste practici ar fi fost cunoscute de oficialii ministerului.

“Domnul Rafila știe despre acest lucru, nu a făcut public nimic, știe circuitul acestor plocoane de la Buzău către functionari din Minsterul Sănătății. O să vedeți și interesante legături de rudenie dintre o angajată a spitalului și o doamnă din minister.”

Nici ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și nici conducerea Spitalului Săpoca nu au avut vreo reacție privind informațiile prezentate de jurnaliștii de la Europa Liberă. Le așteptăm, în continuare, și, pe măsură ce vor apărea, le vom prezenta public.