Au refuzat orice loc de muncă oferit, chiar și participarea la cursuri de calificare, așa că au rămas fără ajutorul social. Sute de persoane din județul Buzău au fost scoase din evidența Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, de la începutul anului și până în prezent.
În total, arată datele AJOFM Buzău, în februarie, 84 de șomeri au refuzat un loc de muncă, iar alți peste 400 au spus NU categoric cursurilor de calificare sau altor forme de sprijin. Ca urmare, aproape 380 de beneficiari ai venitului minim garantat au rămas fără acest ajutor financiar.
“Atât timp cât angajatorii ofertează, în medie, câte 100 de locuri de muncă zilnic, sunt zilnic circa 200 de locuri prin sistemul EURES, într-adevăr sunt căutați muncitori calificați, iar noi nu mai avem această structură profesională decât cu rare excepții, în condițiile în care noi încercăm să facem calificare și recalificare, suntem refuzați categoric. În condițiile în care încercăm să aplicăm măsuri active pentru a crește gradul de ocupare a forței de muncă și suntem refuzați, să știți că refuz de loc de muncă sau curs de calificare, ori altă formă de măsură activă, înseamnă scoaterea persoanei din evidență sau plată”, a declarat, pentru Șansa News.ro, directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu.

Au fost tăiați de pe lista beneficiarilor venitului minim garantat inclusiv buzoieni care locuiesc la doi pași de municipiul Buzău sau de Râmnicu Sărat, adică persoane care ar putea face naveta fără probleme pentru a lucra pentru agenții economici care au mare nevoie de forță de muncă.
„Noi nu suntem absurzi, știm că sunt și persoane care ar dori să muncească dar nu pot, pentru că locuiesc la zeci de kilometri de Buzău, sunt și persoane care mai au doar câteva luni până la pensie, dar, în momentul în care poți să faci naveta către un loc de muncă din Buzău sau Râmnicu Sărat, în condițiile în care ai 25 de ani, nu ai niciun fel de calificare și statul român îți oferă gratuitatea unui curs de calificare pe care angajatorul și-l dorește pentru a te prelua imediat după acest curs și refuzi categoric, înseamnă că problema este în altă parte. Până la această dată, am demarat 5 cursuri de calificare, avem programate în perioada imediat următoare alte 4 cursuri și avem mari, mari probleme cu constituirea grupelor. Este inacceptabil că în momentul în care angajatorii au nevoie de forță de muncă iar noi avem în evidență peste 5 mii de persoane, să stai să te chinui să constitui o grupă.”
În județul Buzău, la finele lunii februarie, erau înregistrați 6 473 de șomeri, adică o rată a șomajului de 4,52 la sută. În aceeași lună au fost disponibilizate 165 de persoane, în timp ce alte aproape 460 și-au găsit un loc de muncă.
Adaugă comentarii