Actualitate SĂNĂTATE

Sute de infecții nosocomiale, raportate de Spitalul Județean Buzău. Urmează investiții de 7,5 milioane de euro

foto: Ciprian STERIAN

”Există și vor exista. Trebuie să eliminăm cu totul ideea de a ascunde și de a băga sub preș”. Este concluzia Direcției de Sănătatea Publică Buzău de la care se pornește pentru a reduce riscul de infecții intraspitalicești în Spitalul Județean Buzău. Un obiectiv pe care unitatea medicală speră să-l atingă prin cel mai nou proiect care presupune investiții de 7,5 milioane de euro. Banii au fost accesați de Consiliul Județean prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

Infecțiile intraspitalicești au reprezentat întotdeauna o necunoscută. Și asta nu pentru că nu ar exista ci pentru că nu sunt raportate corect, fapt evidențiat cel mai bine în perioada pandemiei când numărul infecțiilor intraspitalicești a fost extrem de mic, în toate spitalele din țară, iar Buzăul nu a făcut excepție.

De exemplu, în anul 2021, Spitalul Județean Buzău a avut următoarele raportări:

  • Rata infecțiilor nosocomiale: 0,96%;
  • Rata infecțiilor Clostridium difficile: 0,069% ;
  • Rata infecțiilor microorganisme MDR: 0,35 %
  • Numărul de probe analizate de microbiologie: 1.749
  • Gradul de ocupare al unității sanitare: 51,30%

În schimb, în octombrie anul acesta, unitatea medicală a declarat 1,36% infecții nosocomiale.

” Infecțiile nosocomiale există în toate spitalele din lume. Din 2014 când am venit eu la Spitalul Județean erau 0,1% infecții nosocomiale, ceea ce nu e normal. Ideea e că în toata țara se proceda la fel, media pe România este de 1,51%, iar la nivel european este de 4%. Spitalul a declarat, în luna octombrie, 1,36% infecții nosocomiale. E clar că trebuie declarate aceste infecții, nu avem cum să avem de 4 ori mai puține infecții față de nivelul european”, a spus Claudiu Damian.

Un fapt subliniat și de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Buzău potrivit cărora politica de ” a ascunde sub preș” trebuie înlăturată.

”Există întotdeauna și a existat politica de conștientizare a personalului medical, tocmai în ideea în care aceste infecții trebuie declarate și monitorizate, trebuie să eliminăm cu totul ideea de a ascunde și de a băga sub preș”, a spus Carmen Scântei.

De la începutul anului peste 600 de pacienți internați în Spitalul Județean au dobândit infecții intraspitalicești.

”Din punctul nostru de vedere, Spitalul Județean Buzău nu a creat niciodată probleme deosebite, noi suntem mult sub media pe țară, în primele 10 luni, la 21.515 persoane externate, avem 635 de infecții, adică 2,95%, față de incidența 6, cât este acceptat la o unitate spitalicească. Întotdeauna orice infecție cu caracter de infecție interioară se supraadaugă unei boli cronice preexistente, care se află într-un episod  acut pe altă afecțiune. Oricât de simplă ar fi infecția sau oricât de prompt ar fi tratamentul, să ridice un risc de gravitate este normal, important este să nu înregistrăm decese, iar din fericire pentru noi, nu am înregistrat această situație”,  a mai spus Carmen Scântei, medic epidemiolog șef în cadrul DSP Buzău.

Pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale, unitatea medicală va demara un proiect amplu de investiții, cu fonduri europene, accesate de Consiliul Județean prin PNRR.

”Obiectivul general al proiectului vizează creșterea capacității de gestionare și prevenire a infecțiilor nosocomiale în cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău în vederea reducerii infecțiilor asociate asistenței medicale”, se arată în proiectul aprobat recent de consilierii județeni.

Este vorba despre 38 milioane de lei, aproximativ 7,5 milioane de euro, cu care vor fi achiziționată aparatură de înaltă calitate.

”Ni se alocă un fond destul de important, din care, dotăm izolatoarele spitalului cu aparatură, le modernizăm, plus toate secțiile sunt dotate cu aparate de dezinfecție aeriană, pentru suprafețe, pentru sterilizare instrumentar, autoclave, bani care trebuiau suportați prin venituri proprii sau ale Consiliului Județean, ceea ce era foarte dificil, mai ales în condițiile actuale”, a spus Claudiu Damian, managerul Spitalului Județean Buzău

Concret, este vorba despre organizarea a 23 saloane cu un singur pat și grup sanitar cu funcțiunea de izolator pentru izolarea/ tratarea pacienților cu IAAM determinate de germeni MDR / ICD în cadrul a 4 clădiri din 3 locații

  • ”19 izolatoare în secțiile neurologie, cardiologie, chirurgie generală, anestezie și terapie intensivă, urologie, chirurgie plastică și arși, ortopedie, otorinolaringologie, medicină internă, nutriție, pediatrie și chirurgie pediatrică în Pavilionul Central al spitalului aflat la adresa din B-dul. Stadionului nr. 7;
  •  – 1 izolator în Pavilionul Oncologie aflat la adresa din str. Libertății nr. 11;
  • – 2 izolatoare în Pavilionul Pneumoftiziologie aflat la adresa din str. Plevnei nr. 26;
  • – 1 izolator în Pavilionul Boli infecțioase aflat la adresa din str. Plevnei nr. 26”, se arată în proiect.

De asemenea, se va achiziționa aparatură de ultimă generație printre care sisteme individuale de purificare a aerului cu presiune negativă pentru izolator (23 buc);  sistem de dezinfecție cu abur sub presiune pentru izolator (2 buc); monitor funcții vitale pentru fiecare izolator (23 buc); concentrator oxigen pentru fiecare izolator (23 buc); – echipament resuscitare prim-ajutor pentru fiecare izolator cu defibrilator și trusa resuscitare pentru izolator (23 buc); stație infuzomat pe suport mobil – pompa de perfuzie automată cu nutriție enterală și parenterală pentru izolator (23 buc).

Totuși, mai rămâne o problemă: conștientizarea personalului medical care, de multe ori, cu bună știință încalcă regulile și contribuie la răspândirea infecțiilor nosocomiale.

”Este adevărat că în toate unitățile există și personal nou sau îmbătrânit care cu bunăștiință sau din neștiință ignoră unele măsuri, dar vă asigur că în fiecare compartiment și secție există o coordonare care nu face decât să-i depisteze și să-i corecteze imediat”, a spus Scântei.

Mai grav este că principala regulă pe care o încalcă este chiar spălatul mâinilor

”Să începem cu igiena mâinii care s-a dovedit ca fiind, în majoritatea cazurilor, principala cale de transmitere a agentului patogen, și care este cel mai ușor abandonată. Există reguli foarte clare, în primul rând vis-a-vis de bijuterii, în al doilea rând, unghiile cu gel și ceasurile. Acestea sunt primele lucruri la care trebuie să renunțe personalul medical, mâna trebuie spălată foarte sigur, ori de câte ori e nevoie, adică, o statistică făcută de înaintașii noștri, din 8 ore de serviciu, 2 ore sunt pentru spălatul mâinilor. Există o tehnică acum, care se tot răspândește, o tendință de a nu spăla mâna corect, nu doar în sectorul sanitar. Important este, sigur și purtarea mănușilor, în momentul în care anticipezi o situație de risc, și portul corect al echipamentului de protecție și desigur, colectarea deșeurilor”, a subliniat Carmen Scântei.

Spitalul Județean Buzău dispune de un număr de 910 paturi spitalizare continuă.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian