Actualitate

Sute de mămici din Buzău s-au întors mai devreme din concediul de creștere copil! Ce spun psihologii despre acest fenomen

Sute de mămici s-au întors la serviciu mai devreme de doi ani, adică înainte să încheie concediul de creștere copil. Practic, vorbim de sute de copilași, unii chiar mai mici de șase luni, care rămân în grija bunicilor sau a bonelor pentru că mămicile lor sunt nevoite să revină în câmpul muncii la puțin timp după naștere. Fenomenul este unul care a luat amploare în ultima perioadă, mai ales după ce, recent, Guvernul a majorat valoarea stimulentului de inserție oferit de stat mămicilor care revin la serviciu înaintea încheierii concediului de creștere copil. Din fericire, psihologii spun că dezvoltarea emoțională a micuților nu va fi afectată atât timp cât primesc toate îngrijirea și atenția de care au nevoie și că mămicile sunt determinate să revină la serviciu de frică să nu-și piardă locul de muncă sau pur și simplu pentru a avea banii necesari pentru a-și crește copilașii.

Buzăul are în prezent aproape 3900 de mămici tot în evidențele Agenției Socială pentru Plăți Inspecției Sociale, iar dintre acestea doar puțin peste jumătate stau acasă cu micuții lor și primesc indemnizație de creștere copil. Și asta pentru că 1.406 dintre ele au ales să se întoarcă la serviciu astfel că în locul indemnizației au primit de stat un stimulent de inserție în valoare de 650 de lei. Practic, vorbim despre mămici care au revenit în câmpul muncii mai devreme de doi ani și care, până la împlinirea vârstei de doi ani a copilului vor primi această sumă lunar la care se va adaugă salariul primit de la locul de muncă.

Este, cu alte cuvinte, un bonus oferit de stat pentru a păstra forța de muncă activită. Un stimulent care de altfel a și fost majorat recent printr-o Hotărâre de Guvern.

“Este o măsură activă care încurajează întoarcerea la muncă, contribuie la creșterea veniturilor părinților, scade riscul deprofesionalizării și asigură forța de muncă necesară la nivelul angajatorului”, a apreciat Raluca Turcan, ministrul Muncii după adoptarea Hotărârii.

Astfel că în prezent, mămicile din România pot alege una dintre cele trei variante de indemnizație de la stat. Practic, cei care stau în concediu de creștere a copilului 2 ani, vor primi doar indemnizație, calculată în funcție de salariul primit de fiecare mămică. Cei care se întorc la birou mai repede de doi ani, vor primi un stimulent de inserție de 650 lei pe lună. Cei mai avantajați financiar sunt cei care revin la muncă mai devreme de 6 luni. Aceștia vor primi 1.500 de lei pe lună, timp de un an și jumătate.

La Buzău, potrivit datelor AJPIS din aprilie 2021, cea mai mare indemnizație de creștere copil plătită a fost de 8.500 de lei, iar cea mai mică 1250 de lei.

De altfel, grija zilei de mâine și dorința de a avea cât mai mulți bani pentru a fi siguri că le pot asigura micuților lor tot ce au nevoie îi determină pe părinți să ia o astfel de decizie în detrimentul timpului petrecut cu bebelușii lor. Este concluzia la care au ajuns psihologii care au analizat fenomenul și care sunt de părere că dezvoltarea emoțională a copiilor lăsați în grija bunicilor sau a bonelor de la o vârstă atât de fragedă nu va avea de suferit atât timp cât aceștia din urmă primesc toată atenția și îngrijirea de care au nevoie.

Mihaela Avramescu, psiholog

De altfel, în ultima perioadă se observă o scădere a natalității. Potrivit datelor furnizate de Direcția Județeană de Statistică Buzău, în luna februarie 2021 au fost înregistrate doar 187 de nașteri în condițiile în care în aceeași lună a anului trecut au fost aduși pe lume 220 de copilași.

”În luna februarie 2021 în judeţul Buzău s-au născut 187 copii, mai puţini cu 87 faţă de luna precedentă. În luna februarie 2021, judeţul Buzău se situează în clasamentul descrescător pe ţară al judeţelor pe locul 30 referitor la sporul natural”, se arată în comunicatul Direcției Județene de Statistică Buzău.