Actualitate

Sute de tineri absolvenți îngroașă rândurile șomerilor. Cei mai mulți sunt foști elevi ai liceelor teoretice

Sute de absolvenți de liceu care abia au încheiat cursurile s-au așezat la coadă la șomaj. În județul Buzău sunt peste 300 de tineri care au solicitat indemnizația de șomaj.

Marți, 3 august, este ultima zi în care absolvenții de liceu  se pot înscrie la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă în vederea obținerii ajutorului de șomaj.  Până la momentul postării acestei știri s-au înscris 319 absolventi din promoția 2021. Cei mai mulți, 286, au absolvit liceul și nu mai urmează o facultate, ajungând astfel să îngroașe rândurile șomerilor. Pe de altă parte, doar 26 absolvenți de scoală profesională s-au înscris la șomaj. De asemenea, 7 absolvenți de studii universitare au trecut în evidențele AJOFM Buzău. Cifrele sunt comparabile cu cele de anul trecut.

“În acest an au absolvit în jur de 3 200 de tineri: în jur de 2600 absolvenți de liceu și în jur de 600 absolvenți de învățământ profesional. Durata de înscriere înseamnă 60 de zile din momentul în care au terminat. Și anul trecut cifra absolvenților a fost cam aceeași și în șomaj au ajuns numai 300 de tineri. Și 100% au fost absolvenți de învățământ liceal teoretic”, a declarat pentru șansanews.ro directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu.

În fiecare an, mare parte dintre tinerii șomeri înregistrați sunt absolvenți de liceu, cei mai mulți foști elevi ai liceelor teoretice. Sunt persoane care nu au nicio calificare, nu au învățat o meserie, așa că își găsesc cu greu un loc de muncă.

“Partea mai puțin plăcută este că pentru acești tineri care sunt mare parte absolvenți de învățământ teoretic, statul român, prin AJOFM, trebuie să cheltuiască alți bani, să facă alt efort financiar pentru a face această calificare, de recalificare nu poate fi vorba pentru că acești tineri sunt muncitori necalificați și trebuie să facem calificarea acestui tip de forță de muncă.”

 Tinerii care au terminat școala dar nu s-au înscris până marți, 3 august, la AJOFM în vederea obținerii indemnizației de șomaj nu vor beneficia de sumele acordate de stat persoanelor fără un loc de muncă.

“Dacă absolventul nu s-a înregistrat în termen de 60 de zile de la finalizarea studiilor, atunci persoana în cauză nu va mai avea dreptul la indemnizaţie de şomaj, dar în schimb va putea să beneficieze de serviciile de stimulare a ocupării forţei de muncă şi de formare profesională gratuite dacă se înregistrează în evidenţă A.J.O.F.M. Buzău”, arată oficialii AJOFM.

Autorul știrilor

Elena Petre

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Majoritar absolvenți de liceu teoretic pentru ca cei de la liceele tehnologice nu au absolvit încă, corigenți fiind. Aproximez ca e vorba de 60-75% din elevii de clasa a 12a. Mi-as dori sa între cineva de la ISJ sa ma contrazică.