Actualitate

Tarife majorate la gunoi! Ce pot face buzoienii pentru a primi, totuși, facturi suportabile

30 de lei pe lună! Acesta este noul tarif pe care îl practică operatorul de salubrizare din municipiul Buzău, de la 1 ianuarie. Practic, buzoienii sunt nevoiți să suporte o creștere de câțiva lei față de anul trecut. Însă, valoarea finală de pe factura primită de fiecare familie poate diferi, în funcție de cât de bine sortează deșeurile pe care le depozitează la rampele speciale.

Tarifele pe care buzoienii le suportă lună de lună pentru plata gunoiului au fost modificate recent, ca urmare a solicitării înaintate Consiliului Local Municipal de către operatorul de salubrizare. Acesta a solicitat majorarea tarifelor aducând drept argument creșteri semnificative pe care, la rândul său, trebuie să le suporte.

Referat de aprobare proiect de hotărâre

“Este o creștere de 3,4 lei de persoană. Se datorează dublării contribuției pentru economia circulară. Aceasta este o taxă care se pune pentru fiecare tonă depozitată la rampa ecologică și care se plătește la Administrația Fondului pentru Mediu. Aceasta este principala cauză pentru care s-a majorat prețul începând cu data de 1 ianuarie. Fiecare cetățean are defalcat pe factură cât reprezintă din tariful final toate componentele, respectiv depozitarea, colectarea, sortarea și, bineînțeles, și acea reducere pe care noi am acordat-o pentru colectarea separată a deșeurilor reciclabile.  Concret oamenii vor plăti aproape 30 RON, cu tot cu TVA, de persoană pe lună, care  include și această taxa, din care ei vor primi o reducere în funcție de cantitatea de reciclabile colectate și valorificată în fiecare lună”, a declarat, pentru șansanews.ro, directorul operatorului de salubrizare, Liviu Mocanu.

Acesta este tariful standard, dar, la final de lună, suma plătită de fiecare buzoian va fi diferită. Asta pentru că suma totală suportată de fiecare familie diferă în funcție de cantitatea de deșeuri colectate și reciclate în acea lună. Cu cât cantitatea de deșeuri reciclabile este mai mare, cu atât pe factura buzoienilor va apărea o reducere mai importantă.

Problema, însă, este că, deocamdată, nu se poate stabili cine a reciclat mai mult, astfel că reducerea este aceeași pentru toate familiile.

“Tariful este de aproape 30 RON/ persoană, pe lună, din care va primi o reducere în funcție de ce cantități de deșeuri reciclabile se colectează și se valorifică. Cu cât mai mult, cu atât mai bine, cu atât reducerea va fi mai mare. Au fost luni în care reducerea a fost de peste 3 lei,  au fost luni în care a fost de 1,7 lei. Deocamdată, reducerea este unitară, nu putem face altfel de separare, o să căutăm metode să putem face și treaba asta. Toată cantitatea sortată la noi la stația de sortare se valorifică, se vinde la reciclator și veniturile obținute din aceste vânzări se scad din factură cetățenilor.”

Autorul știrilor

Elena Petre

6 Comentarii

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • DACA APA SA MARIT DE CE SI GUNOIU SA NU SE MAREASCA CA DE VIN ALEGERILE SI TREBUIE BANI LA BUGETUL PARTIDULUI ROSU TE ROG SA NU CENZUREZI COMENTARIUL MULTUMESC

  • Anu trecut s-a semnat contractul cu Rer și au cumpărat câteva mașini de ochi soacrei și era normal s-a mărească c-a doar nu erau prosti inclusiv nenea Tomița ca de are Buzăul bani apa cea mai scumpa din țară decembrie nu și gunoiu ca de sa fim și noi pe primu loc nu.

  • Și mai exact cum se va calcula ceea ce sortez eu? Locuiesc la casă și de ceva vreme, ani, scot la poartă sacul galben cu reciclabile dar factura văd că tot crește.

  • In Romania, dupa 1990, este ceva normal ca tarifele si preturile sa creasca . Nu credeti?! De ce?! Pentru ca noi, romanii nu suntem ca francezii, belgienii, grecii, ca vecinii nostrii sarbii…sa stim sa ne cerem drepturile , sa luptam pentru ele. Concluzia: ne meritam soarta.

  • Și dacă operatorul de salubritate cerea 100 lei de persoana, se aproba, da? Văd că buzoienii au cele mai mari prețuri și la apa, și la cea de canalizare, acum și la gunoi. Domnule primar, probabil că ați crescut și taxele și impozitele, ce mai aveți de gând sa faceți ca “sa le fie bine buzoienilor? “

  • Sunt mașini de gunoi echipate cu cântar,cum s au cumpărat pubele cu senzori se pot cumpăra și astfel de mașini.Primaria Tisău are una.Si gunoiul ar trebui ridicat noaptea ca în țările civilizate nu la orele de vârf când se circulă foarte greu în oraș.