Senatul României a aprobat, ieri, în ședință de plen, un proiect legislativ ce prevede majorarea cu 50% a bazei de impozitare pentru clădirile rezidențiale. Este vorba despre o majorare care se aplică în funcție de materialele din care sunt construite imobilele, dar și de zona în care se află acestea. Marja în privința cotelor de impozitare a rămas neschimbată, respectiv între 0,08 şi 0,2%.
Proiectul respectiv este parte din reformarea sistemului fiscal pe care țara noastră și-a asumat-o în cadrul Planului Național de Reziliență și Redresare. Totuși, chiar dacă proiectul adoptat în Senat va deveni lege, asta nu va însemna neapărat că taxele și impozitele vor crește, pentru că nu va fi obligatoriu.
Explicațiile au venit, seara trecută, la Focus TV, de la deputatul Gabriel Avrămescu, lider al PNL Buzău:
”S-a constatat că, raportat la situația regională, în România avem cel mai scăzut nivel de taxare la nivel local. Prin PNRR este prevăzută o reformă fiscală. Atunci când a fost asumată această reformă fiscală și practic am primit aceste sume de bani de la Uniunea Europeană, ne-am asumat în felul următor: în trimestrul al patrulea din anul 2025 să avem o reformă fiscală implementată și tot prin PNRR ne-am asumat ca până la sfârșitul acestui an să avem un proiect legislativ care să vină cu o nouă abordare. Prin această reformă fiscală se dorește o conectare a modului de taxare la nivel local cu valoarea de piață a imobilelor. Practic în momentul de față, atunci când vorbim despre taxe și impozite locale, vorbim despre o valoare impozabilă, care este stabilită prin Codul Fiscal. Până la urmă merge pe o grilă de evaluare și din acest punct de vedere poate că nu e cea mai fericită abordare”, a explicat Gabriel Avrămescu la Focus TV.
Ca să devină lege, proiectul trebuie să treacă și de Camera Deputaților. Chiar și așa, decizia privind majorarea dărilor locale este la latitudinea primarilor de localități și a consiliilor locale. Dacă vor să crească taxele și impozitele, primarii trebuie să pună în dezbatere publică intenția, cel târziu mai în noiembrie anul acesta, în cazul în care majorările vor intra în vigoare de anul viitor:
”Ce trebuie să precizăm e că primarii au posibilitatea de a majora sau nu majora. Nu este o măsură obligatorie până acum. Ce se întâmpla în fiecare an? Majorau taxele și impozitele locale în funcție de inflația din anul respectiv. Ori acum, în afară de inflație, vor avea și această posibilitate de a aplica această indexare a taxelor și impozitelor tocmai pentru a găsi resurse suplimentare. Dacă se va aplica acest sistem de taxare va fi o creștere între 80 și 100 de lei, în funcție de tipul apartamentului sau de tipul imobilului”, a mai precizat deputatul liberal.
Gabriel Avrămescu mai spune că înainte de a propune majorări, primarii trebuie să ia în calcul dacă anterior s-au mărit taxele și impozitele locale, dar să analizeze și posibilitatea creșterii gradului de colectare, la nivelul localității. Spre exemplificare a fost luat cazul orașului Buzău:
”Aici deja am avut o majorare anul trecut. Are voie la o nouă majorare, dar trebuie să ne raportăm foarte clar ce s-a întâmplat cu acești bani, care au venit din această majorare. La momentul respectiv (n.r. – când s-a votat majorarea în CLM Buzău) chiar am avut o poziție destul de vehementă, doar că noi, din păcate, fiind minoritari în Consiliul Local, nu am avut o putere de decizie sau de influențare într-un fel a deciziilor luate de primarul Buzăului. Tocmai de aceea sper ca de data aceasta să avem o dezbatere dacă s-ar impune sau nu această majorare la nivelul municipiului Buzău”, a mai spus liderul PNL Buzău, deputatul Gabriel Avrămescu, la Focus TV.
Adaugă comentarii