Actualitate Social

Te implici în realizarea recensământului populației, poți câștiga sume importante de bani. Primăriile din județ angajează, în perioada următoare, recenzori. Cu ce sume vor fi plătiți

Amânat un an de zile, din cauza pandemiei, recensământul populației și locuințelor a început pe 1 februarie. Campania de numărare a locuitorilor țării și a locuințelor cuprinde mai multe etape, cea privind prezența efectivă a recenzorilor pe teren urmând să aibă loc din luna mai. Noutatea recensământului din acest an este că populația se poate autorecenza. Fiecare buzoian poate răspunde la întrebări de acasă, de pe calculator ori tabletă.

“Până acum, s-a realizat sectorizarea teritoriului județului Buzău, realizată printr-o aplicație creată de INS, cu ajutorul primăriilor. Practic, am actualizat nomenclaturile stradale și am identificat clădirile cu locuințe. Un sector cuprinde în medie 500- 540 de locuințe. În perioada 14 martie -15 mai va fi prima etapă de număre efectivă care se va denumi autorecenzare și care va avea două aspecte: autorecenzarea voluntară, pe care o poate face orice cetățean care are o adresă de mail, un device, și este obișnuit să utilizeze un chestionar electronic”,  a arătat la Focus Tv, directorul Direcției de Statistică Buzău, Cornelia Geambașu.

 Cei care nu sunt familiarizați cu tehnologia pot beneficia de autorecenzare asistată. Pentru această etapă, primăriile trebuie să pună la dispoziție spații speciale unde persoanele pot fi ajutate să completeze chestionarele.

“Cei care au mail dar nu și un device vor apela la recenzorii care vor fi desemnați special pentru această activitate, și se va numi autorecenzare asistată. În fiecare UAT vor fi amenajate puncte pentru această autorecenzare pe care le organizează primăriile care vor avea obligația să anunțe cetățenii unde pot merge. Tot acolo pot merge și persoanele care nu vor să primească recenzorul la ei acasă.”

Iar din 16 mai până pe 17 iulie se va derula etapa recensământului pe bază de interviu. Adică, recenzorii vor bate la ușă și vor sta de vorbă cu fiecare persoană.

Este bine de știut că această acțiune aduce șansa unor câștiguri pentru cei care au nevoie de un loc de muncă, fie el chiar și pe perioadă determinată. Primăriile din fiecare localitate vor angaja recenzorii. La nivelul județului Buzău vor fi peste 430 de recenzori.

“La finele perioadei de autorecenzare, începe recenzarea pe teren. Cei 439 de recenzori pe care îi vom avea la Buzău vor avea o tabletă cu harta sectorului, lista locuințelor unde să meargă și în perioada 16 mai -17 iulie vor merge la adrese. Ca noutate, vor vedea pe aplicație dacă cineva s-a autorecenzat.  În premieră, recensământul populației și locuințelor este în totalitate digitalizat. Recenzorul va fi plătit cu 7 lei pentru chestionarul de persoană și 3,5 lei pentru chestionarul de locuință.”

Sunt mai multe condiții pe care trebuie să le îndeplinească cei ce vor să fie recenzori. Dintre acestea, 3 eliminatorii. Nu sunt acceptate persoane care nu au înplinit 18 ani, care nu au cel puțin liceul și diplomă de bacalaureat ori care au cazier.

Beneficii vor avea și persoanele care se vor autorecenza: o zi liberă de la serviciu. În schimb, cei care vor refuza categoric să ofere datele despre membrii familiei și locuință vor fi amendați.