Imaginea „Teatrului de vară” din stațiunea Sărata-Monteoru lasă un gust amar oricui. Înfloritor în anii `90, cu spectacole numeroase și sute de vizitatori și spectatori, acesta a ajuns în 2024 o adevărată ruină. Perlă a stațiunii, imobilul a fost închis în anul 1999, iar de atunci a rămas doar visul localnicilor că într-o bună zi va putea fi redeschis.
Un cunoscut blogger, Iulian Tănașcu, și-a propus să facă ceva pentru ”Teatrul de vară”. El face eforturi susținute să preia obiectivul turistic, prin asociația sa „Călător prin România”, pentru a putea, legal, să-i redea strălucirea de altădată.
„Teatrul de Vara al Statiunii Sarata Monteoru, obiectivul asociatiei Călător prin România, care zace in boscheti, in ruina si in nepasare de pe la 1998-1999 (ca atunci a fost inchis) si perla statiunii din trecut”, notează bloggerul Iulian Tănacșu pe pagina de Facebook
În teren au fost chemați experți, care, impresionați de frumusețea clădirii, au stabilit că obiectivul trebuie refăcut. Pentru moment, însă, documentația este incompletă.
Se va realiza o evaluare a celor doua imobile (Teatrul de Vara si Casa de Cultura) pentru a vedea suma pe care trebuie sa o platim pentru a le recupera, culmea, de la stat…acelasi stat care le-a adus asa.
Pe lângă documentația ce trebuie completată, este însă nevoie și de bani. Oamenii din zonă speră ca RADEF, instituție aflată sub coordonarea Ministerului Culturii și care are în patrimoniu imobilul, să sprijine procesul de intrare în legalitate.
„Obiectivele sunt in administrarea unei institutii de stat, nu a primariei. In urma cu multi ani era in administrarea UAT-ului, iar trecerea de la un administrator la celalalt nu se cunoaste cum a fost facuta|”
O imagine marcantă este cea imortalizată de blogger, în care, urcat pe fosta scenă, încearcă să privească spre locurile în care stăteau cândva spectatorii. Acum, în loc de spectatori, sunt plante, care acoperă treptele și scena.
„In balarii sunt “treptele” pe care stateau spectatorii. Practic, poza este facuta de pe scena… ”
Și „Grădina de Vară” va fi refăcută de asociația bloggerului, alături de alți voluntari din zonă. La fel și „Casa de Cultură”, care va intra în același program de reabilitare. În urma evaluărilor s-a stabilit că ambele obiective își vor păstra scopul pentru care au fost create. La o mică distanță de acestea, se află impozanta „Capelă Monteoru”, construită în 1902 de arhitectul care a proiectat și cazinoul, germanul Eduard Honzik.
Adaugă comentarii