Meteorologii au actualizat avertizarea de caniculă, astfel că județul Buzău se află azi sub avertizare cod portocaliu de temperaturi extrem de crescute. Și alte județe din țară sunt sub cord portocaliu. Potrivit ANM, în Banat, Oltenia, Muntenia, sud-vestul Dobrogei și în sudul Transilvaniei, se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată. Izolat se vor înregistra chiar și 39 de grade.
“Valul de căldură va continua să se intensifice, astfel încât în Banat, Oltenia, Muntenia, sud-vestul Dobrogei și în sudul Transilvaniei, se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa între 33 și 38 de grade, iar izolat se vor înregistra în jurul a 39 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Local noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade”, anunță ANM.
Deja la ora 12:00 se resimțeau 40 de grade Celsius în mai multe zone din țară, inclusiv în Buzău, la Râmnicu Sărat.
Cu alte cuvinte, este căldură sufocantă, care ne poate afecta pe toți dacă nu respectăm anumite reguli. Medicii ne recomandă ca în aceste zile cu temperaturi mult peste 35 de grade să evităm expunerea prelungită la soare, să ne hidratăm corespunzător consumând cel puțin 2 l de apă pe zi, și lăsând la o parte cafeaua sau berea, care pot face mai mult rău decât bine.
„Evitarea, pe cât posibil, a expunerii prelungite la soare în intervalul orar 11:00- 18:00, utilizarea cremelor de protecție pentru zonele expuse razelor solare, consumul de lichide, de apă în special, 2 l și chiar mai mult de 2 l, pentru că în aceste zile se transpiră mult și recomandarea principală este să bem apă fără să apară senzația de sete. Nu se consumă alcool, nici berea și nici vinul deoarece favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de adaptarea a organismului la căldură. Se evită consumul băuturilor cu conținut ridicat de cofeină: cafea, ceai, sau de zahăr pentru că acestea sunt diuretice și ne fac să pierdem și mai multă apă. Este încurajat consumul de fructe și legume proaspete: pepene, cireșe, vișine”, recomandă dr. Loti Popescu, coordonator al Departamentului de Promovare a Sănătății și Educație pentru Sănătate DSP Buzău.
De asemenea, pentru a evita ca arșița să intre în casă, ferestrele trebuie ținute închise până seara, când căldura se mai domolește.
„Este recomandat să închideți ferestrele expuse la soare, să trageți jaluzelele sau draperiile, să țineți ferestrele închise pe toată perioada în care temperatura exterioară este superioară celei din locuință. Deschideți ferestrele seara târziu, noaptea și dimineața devreme, pentru a provoca curenți de aer care să favorizeze ventilarea încăperilor. Stingeți sau scădeți intensitatea luminii artificiale, închideți orice aparat electrocasnic de care nu aveți nevoie.”
Mare atenție și la aerul condiționat. Dacă nu este folosit cum trebuie, poate deveni un adevărat dușman pentru sănătate.
Vestea bună este că mâine arșița se mai domolește, cel puțin în regiune. Va fi caniculă și mâine în mare parte a țării, dar Buzăul iese de sub incidența codurilor de avertizare. Însă, de sâmbătă temperaturile vor crește din nou, după cum anunță meteorologii.
Adaugă comentarii