Actualitate Agricultura acum

Temperaturi negative în județ, coșmar pentru agricultori. Cum pot fi ferite răsadurile de îngheț

Foto Banca de Resurse Genetice Vegetale

A fost o noapte geroasă în județul Buzău, unde și dimineață s-au înregistrat valori negative. Minimele nopții au fost de  minus 5,7 grade, la Pătârlagele, minus 5 grade la Bisoca, minus 3,8 grade la Rm. Sărat și minus 3,6 grade la Buzău. Temperaturi negative și la ora 11:00, la Bisoca, respectiv minus 2 grade Celsius.

Iar veștile de la meteorologi nu sunt prea bune. Va fi în continuare frig, cel puțin până joi seara. Până atunci, întreaga țară se află sub informare meteo, iar în tot acest timp vremea va fi deosebit de rece, se vor semnala brumă și îngheț la sol, precipitații mixte și intensificări ale vântului.

“Zilele acestea rămânem cu vreme rece, maxime cuprinse între 0 și 10 grade Celsius, iar minimele vor coborî în depresiuni până spre minus 10 grade. Vor mai fi precipitații mixte, joi un nou episod cu ceva mai multe ninsori mai consistente în jumătatea de est a țării”, a declarat Florinela Georgescu, director de prognoză în cadrul ANM.

Însă, de vineri vremea se schimbă. În weekend sunt estimate temperaturi maxime de 15 grade, iar după 16 aprilie, media acestora va urca la 20…21 de grade.

“Veștile sunt bune pentru sfârșitul săptămânii, de vineri începe un proces de încălzire. Va fi o încălzire puternică, pentru că ne vom reîntoarce la temperaturi de peste 20 de grade, posibil chiar 22-23 de grade, la începutul săptămânii viitoare.”

Schimbările bruște de temperatură îngrijorează agricultorii. Nu doar culturile din câmp, ci și cele din sere pot fi afectate de temperaturile foarte scăzute. Cercetătorii de la Banca de Resurse Genetice Vegetale vin cu o serie de sfaturi pentru legumicultorii care au sere și solarii:

Pericolele temperaturilor scăzute

  • Răsadurile sunt extrem de sensibile la frig!
  • Simptome precum frunze erecte, colorații roșu-violacee (mai ales pe nervuri) sau îngălbeniri ale plantelor pot indica dezechilibre nutriționale și stres termic. În cazuri severe, poate apărea căderea plăntuțelor, cauzată de fungi patogeni precum Pythium spp., favorizați de oscilații bruște de temperatură și umiditate crescută.

Ce poți face pentru a le proteja?

  • -Redu udările – mai puțină apă înseamnă mai puțină umiditate și sol mai cald.
  • -Folie dublă și miniarcade – izolează spațiul folosind folie anticondens sau agril, mai ales noaptea.
  • -Aerisește zilnic! – Condensul este principalul vinovat al bolilor criptogamice.
  • -Tratamente preventive – Aplică tratamente fitosanitare, iar după apariția primelor frunze adevărate, folosește produse pe bază de cupru pentru întărirea țesuturilor și pregătirea plantelor de transplantare.

În spațiile neîncălzite (solarii, sere reci), controlul este mai dificil. Tocmai de aceea, lucrările de îngrijire atentă și adaptarea la condițiile de mediu sunt esențiale pentru obținerea unor răsaduri sănătoase, viguroase și gata de plantare!”, transmit cercetătorii de la Banca de Gene.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian