Actualitate

TEMUTA ÎNCHISOARE COMUNISTĂ, ÎN SFÂRȘIT, MUZEU NAȚIONAL! Când se vor face primii pași

Închisoarea comunistă de la Râmnicu Sărat, denumită “pușcăria izolării totale”, din cauza regimului server aplicat deținuților politici ar putea intra anul acesta în reabilitare, pentru ca ulterior să fie transformată într-un muzeu de interes național.

Speranța revine după ce în cursul zilei de joi, 4 martie, la penitenciarul din municipiul Râmnicu Sărat au ajuns, într-o vizită oficială, secretarul general adjunct al Guvernului, Mircea Abrudean, împreună cu reprezentanții IICCMER. Potrivit unui comunicat emis ulterior vizitei scopul deplasării oficialilor a fost cel al ”demarării urgente a procesului de reabilitare a acestui monument istoric”.

Reabilitarea începe cu reparațiile la acoperiș


”Cu această ocazie, a avut loc şi o întâlnire cu reprezentanţii Primăriei din localitate, în cadrul căreia s-au discutat obiectivele IICCMER pentru anul în curs în privinţa fostului penitenciar – intervenţie de urgenţă la acoperişul central, demolarea construcţiilor parazitare din incinta închisorii, realizarea unui sistem de monitorizare video etc., precum şi obiectivele pe termen lung – obţinerea finanţării în vederea reabilitării penitenciarului şi transformarea acestuia în muzeu. Prin acest proiect de transformare a unui fost spaţiu concentraţionar într-unul al reflecţiei asupra naturii criminale a comunismului, IICCMER îşi consolidează misiunea de prezervare a memoriei victimelor regimului comunist din România”,  se arată într-un comunicat al IICCMER.

De asemenea obiectivele amintite în timpul vizitei de ieri au fost menționate și într-un raport al IICCMR publicat pe site-ul propriu prin care se arată că”Reabilitarea Penitenciarului Râmnicu Sărat și transformarea imobilului în muzeu de interes național rămâne unul dintre obiectivele fundamentale ale IICCMER, menționat ca atare inclusiv în proiectul de buget al IICCMER pe anul 2021”.

În plus, pentru anul 2021, ”IICCMER a solicitat deja suma de 600.000 lei, fonduri care vor fi alocate intervențiilor de urgență la acoperișul închisorii”.

Raport IICCMER despre situația de la Râmnicu Sărat

Închisoarea de la Râmnicu Sărat este atestată documentar din octombrie 1901. De la înființare până în 1938, ea a găzduit deținuți de drept comun cu pedepse de până la doi ani. Primii deținuți politici au fost semnalați în timpul dictaturii regelui Carol al II-lea. După instalarea regimului comunist, aici au fost închiși o serie de membri marcanți ai partidelor politice (Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Ion Diaconescu ș.a), precum şi alți „indezirabili”.

Penitenciarul a fost închis oficial în aprilie 1963, iar supraviețuitorii au fost trimiși în alte închisori sau în domiciliu obligatoriu, sub atenta supraveghere a Securității. Închisoarea a fost folosită ulterior ca depozit.

Într-un raport publicat de IICCMER penitenciarul unic în țară este descris ca ”unul dintre punctele importante ale represiunii comuniste, regimul de izolare totală practicat aici contribuind la trista sa reputaţie”.

Fosta închisoare din Râmnicu Sărat se află în lista monumentelor istorice, categoria A însă, în timp, starea lui s-a deteriorat, iar situația în care a ajuns penitenciarul a fost clarificată abia anul trecut când au fost cerute controale amănunțite acolo. În urma verificărilor a fost întocmit un raport care a fost publicat pe site-ul IICCMER și din care reiese că în ultimii doi ani nu a existat nicio preocupare pentru reabilitarea obiectivului.

sursa foto: IICCMER

”În ciuda faptului că imobilul de la Râmnicul Sărat se află în administrarea IICCMER de 13 ani, situaţia la începutul anului 2020 se prezenta astfel: nu exista nicio persoană responsabilă de proiectul reabilitării Penitenciarului Râmnicu Sărat; în perioada 2018-ianuarie 2020 nu a fost întreprinsă nicio acţiune / activitate aferentă proiectului; în bugetul pentru anul 2020 nu fuseseră prevăzute / solicitate fonduri şi, implicit, nu exista nicio sursă de finanţare pentru proiectul reabilitării penitenciarului sau pentru realizarea de documentaţii în acest sens; toate avizele şi certificatele erau expirate (certificat de urbanism, autorizaţii de demolare, expertize etc.), semn al faptului că în perioada 2018-ianuarie 2020 nu a existat nicio preocupare în acest sens”, se mai arată în Raport.

În plus același raport arată că reabilitarea obiectivului de la Râmnicu Sărat a fost gândită a fi făcută cu fonduri europene însă din cauza unor nereguli și a nepăsării această oportunitate nu a putut fi fructificată.

”Proiectul de reabilitare a Penitenciarului Râmnicu Sărat a fost gândit și întocmit pentru finanțarea prin fonduri europene nerambursabile, care vizeazau conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.Problema lipsei de eligibilitate a IICCMER în vederea obținerii unei finanțări din fonduri europene, precum și gradul redus de eligibilitate al cheltuielilor cu construcțiile noi din proiect, au condus la adaptări și acțiuni care au prelungit termenele de execuție și au generat degradarea monumentului istoric” se arată în raport.

Ca urmare a acestor nereguli, IICCMER a sesizat Curtea de Conturi care a scos la iveală un alt lung șir de nereguli dar și un prejudiciu imens.

”În perioada 2015-2018 – IICCMER a efectuat cheltuieli ineficiente cu studii şi lucrări de proiectare nefinalizate în lucrări de investiţii. Cu alte cuvinte, serviciile de consultanţă şi proiectare achiziţionate de IICCMER în anii anteriori nu au contribuit la atingerea obiectivelor propuse, respectiv la implementarea proiectului de investiţii, fiind imobilizate fonduri de la bugetul de stat în sumă de 1.887.450 lei. (…) IICCMER va demara o cercetare administrativă pentru stabilirea întinderii prejudiciului total produs la nivelul IICCMER şi se va recurge la recuperarea acestuia în condiţiile legii”, se mai arată în raportul pus pe site-ul IICCMER.

IICCMER a anunțat că va demara și o cercetare administrativă.

”Conform propunerii Curții de Conturi (în urma constatării faptului că s-au efectuat cheltuieli în sumă de 1.887.450 lei cu nerespectarea principiului bunei gestiuni financiare în utilizarea fondurilor publice), IICCMER va demara o cercetare administrativă pentru stabilirea întinderii prejudiciului total produs la nivelul IICCMER și se va recurge la recuperarea acestuia în condițiile legii”, se arată în raport.

Potrivit aceluiași document postat pe site-ul IICCMER proiectul de reabilitare a inchisorii de la Râmnicu Sărat ar avea nevoie de o finanțare totală de aproximativ 50 de milioane de lei, bani care în moment nu sunt disponibli dar se caută surse de finanțare.

”S-a iniţiat activitatea de identificare a posibilelor modalităţi de finanţare a proiectului (în valoare totală de aprox. 50 milioane lei)”, se arată în acelați raport..