Localnicii din Gura Teghii trăiesc zi și noapte sub teroare. În ultimele săptămâni, doi localnici au fost atacați de urs și doar o minune a făcut ca cei doi să scape cu viață. Primul incident a fost înregistrat la o stână din localitate, foarte aproape de sat. Iar ieri dimineață, un om a fost atacat de animalul sălbatic chiar pe ulița satului Nemertea. Bărbatul de 55 de ani s-a luptat cu ursul și, în cele din urmă, a reușit să îndepărteze animalul. S-a ales, însă, cu răni grave la picioare și la mâini, fiind acum internat într-un spital din Brașov.
Starea bărbatul este în continuare extrem de gravă, iar medicii sunt rezervați în a transmite dacă omul are sau nu șanse de supraviețuire.
”Am primit dimineață vești de la spital. Prognosticul este în continuare rezervat, viața lui este și la acest moment în pericol. Cel mai mare pericol este ca rănile grave să se infecteze sau să genereze complicații. Deci, la acest moment, viața omului este în continuare în pericol iar prognosticul medicilor este rezervat”, a declarat, pentru Șansa News, prefectul județului Buzău, Daniel Țiclea.
După cele două atacuri, localnicii sunt terorizați. Le e frică să mai meargă pe jos, prin localitate, chiar și ziua, ca nu cumva să dea nas în nas cu ursul.
”Sunt foarte îngrijorați, urșii tot ies din pădure, vin în sat. Le-am recomandat oamenilor să nu mai iasă seara, iar dacă îl văd, să nu îl agite, să nu se ducă la el. Ursul, dacă este numai el, nu e o problemă, problema mare e ursoaica cu pui”, a declarat primarul din Gura Teghii, Gheorghe Micleru.
După atacurile în serie, autoritățile se reunesc la masa discuțiilor pentru o analiză amănunțită a situației și pentru a decide ce măsuri pot fi luate astfel încât populația să fie protejată de animalele sălbatice.
”Voi chema toți factorii de decizie mâine dimineață, când avem ședința cu structurile MAI. Vom relua documentația către Ministerul Mediului și sper ca de data aceasta să nu mai refuze extragerea. Ei spun că singura soluție e extragerea exemplarelor dominante prin vânătoare. Nu este o dorință a mea, ci o concluzie a documentărilor și întâlnirilor pe care ler-am avut cu oamenii care se pricep la acest domeniu”, a precizat prefectul Țiclea.
Reamintim, în această vară autoritățile buzoiene au cerut aviz de la Ministerul Mediului pentru împușcarea a doi urși din zona Nehoiu Pătârlagele. Solicitarea a fost respinsă, însă. Potrivit normelor în vigoare, un urs poate fi împușcat fără autorizație, în situația unui atac, dacă la fața locului se află, concomitent, primarul sau viceprimarul din localitate, vânători, jandarmi și un medic veterinar, situație aproape imposibilă în practică.
Adaugă comentarii