Actualitate SĂNĂTATE

Teste gratuite pentru depistarea hepatitei. Vezi, AICI, ce medici de familie sunt implicați în campania de screening

Campanie de screening, la Buzău, pentru depistarea hepatitei. Un astfel de proiect, derulat deja în alte județe din țară de către  Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T.Popa” din Iași, alături de Asociația Română anti-SIDA și de Spitalul Clinic Județean Sfântul Spiridon Iași, va fi implementat și în Buzău. 14 medici de familie din județ au acceptat să se implice în acest proiect, astfel că locuitori din municipiul Buzău și din 13 comune vor putea merge în cabinetul medicului unde vor beneficia de testare gratuită pentru depistarea infecțiilor cu virusuri hepatice B și C .

“Oamenii trebuie să știe că în urmă cu zeci de ani, pentru aceste boli nu existau tratamente ori eficiența lor era minimă, însă acum, există șansa tratării acestor afecțiuni, astfel încât pacientul să ajungă să aibă o viață normală, alături de familie și la locul de muncă. E atât de important ca în cazul unei boli, pacientul să primească rapid diagnosticul și să fie direcționat către specialiști care să-i stabilească o schemă de tratament, astfel încât bolnavul să aibă sperața că va depăși această cumpănă. De aceea, le recomand buzoienilor din localitățile în care veți ajunge, în cadrul campaniei gratuite de testare si direcționare către tratament a pacientilor cu boli hepatice să fie deschiși, să accepte discuția cu medicii, testarea, mai ales că e gratuită, și dacă e cazul, tratamentul”, a declarat prefectul județului Buzău, Daniel-Marian Țiclea.

Programul de screening se va derula în municipiul Buzău, orașul Pătârlagele și în 12 comune, până în ianuarie 2023.

Pe lângă testare, specialiștii implicați în această campanie vor sta de vorbă cu buzoienii pentru a le explica pe larg cât de important este să prevină hepatita dar și că aceasta afecțiune poate fi tratată.

“Pe lângă implicarea medicilor de familie, și pe durata campaniei buzoiene se vor derula ample activități de informare și conștientizare prin difuzare de spoturi tv și radio, diseminare de materiale de informare și promoționale, evenimente publice, toate derulate sub sloganul Împreună oprim hepatita. Hai la doctor! #LIVERO2 Acum și în județul BUZĂU! Obiectivul proiectului LIVE(RO)2-EST constă în furnizarea de servicii medicale de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice, secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D și C, din regiunile de dezvoltare Nord-Est și Sud-Est, respectiv din județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea”, anunță organizatorii.