Actualitate SĂNĂTATE

TESTELE ANTIGEN AU AJUNS ÎN ȘCOLI. Cum și când vor fi folosite

Testele antigen care vor fi folosite în unitățile de învățământ, în cazul în care va apărea o suspiciune de infectare cu noul coronavirus în rândul elevilor, au început să fie distribuite în școlile din județ. În total, 18 000 de astfel de teste neutilizate în spitale și la Serviciul de Ambulanță, vor ajunge în școlile din județul Buzău. Primele cantități au fost deja repartizate unităților care dispun de cabinete de medicină școlară.

“Au fost 18 000 de teste rapide preluate de la unitățile sanitare și de la Serviciul Județean de Ambulanță și au fost deja distribuite primăriilor care au școli în care există cabinete de medicină școlară, urmând ca celelalte să primească testele în următoarele zile, să vină și să le ridice de la DSP.”, a declarat la Focus Tv, medicul epidemiolog Carmen Scîntei.

Testele vor fi păstrate în cabinetele de medicină școlară, acolo unde acestea există, iar în comunele în care școlile nu dispun de cabinete, se va apela la ajutorul medicilor de familie.

“Această investigație presupune existența unui loc special amenajat, a unui personal bine instruit, de regulă personal medical, și a unui echipament de protecție. Deci, o putem face doar în școlile cu cabinete de medicină școlară. Iar acolo unde aceste lucruri nu există, se va folosi medicul de familie la care suspectul sau confirmatul va fi îndrumat imediat pentru finalizarea unui diagnostic.”

Testele vor fi folosite pentru a fi depistate eventualele infectări cu SARS CoV-2 în cazul în care elevii prezintă simptome de boală. Pentru folosirea acestora, însă, va fi nevoie de un acord prealabil al părintelui, care trebuie să completeze un formular special. În caz contrar, părintele va stabili împreună cu medicul de familie ce pași trebuie urmați.

“Teoretic, niciun copil care prezintă semne de boală nu poate fi primit în colectivitate. De aceea, trebuie făcut traijul copiilor care vin într-o unitate. Dacă pe parcursul zilei se observă modificarea stării unui copil, el va fi izolat într-un loc pe care conducerea îl va desemna: fie o clasă liberă, fie un spațiu de arhivă, dacă nu există cabinet medical, până când se va lua atitudinea care se impune. Părintele va fi solicitat din domiciliu pentru că trebuie să-și dea acordul pentru recoltarea unui test în cabinetul școlar, ori părintele preia copilul și-l duce la medicul de familie.”, a adăugat medicul epidemiolog Carmen Scîntei, de la DSP Buzău.