Actualitate

MINISTRUL DEZVOLTĂRII REACȚIONEAZĂ ÎN CAZUL ȘCOLII DE LA POȘTA CÂLNĂU: ”E de plâns. Primarul trebuia să convoace comisia de recepție”

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, reacționează în cazul școlii de la Poșta Câlnău unde copiii au găsit clădirea închisă și nu au putut intra în bănci, luni, pe 8 februarie, deși localitatea se află în scenariul verde iar toate unitățile de învățământ trebuie să fie deschise.

Ministrul Dezvoltării cataloghează drept “de plâns” situaţia de la şcoala din Poșta Câlnău și spune că primarul localității ar fi trebuit să constituie comisia de recepție a lucrării, la închiderea șantierului, pentru ca elevii să poată merge în clădirea respectivă.  Cseke a declarat, miercuri seară, la Digi 24, că şcoala din Poşta Câlnău a fost reabilitată “cu o sumă importantă” alocată prin PNDL, iar în noiembrie anul trecut Inspectoratul de Stat în Construcţii a constatat că, deşi o clădire nu poate fi folosită fără recepţia lucrărilor, şcoala este folosită în condiţiile în care nu a fost făcută recepţia lucrării la finalizarea ei, aşa cum prevede de 30 de ani legea.

Primăria a fost amendată atunci, amenda a fost achitată la mijlocul lunii decembrie însă de atunci și până în acest moment, primarul trebuia să convoace comisie de recepție pentru obținerea autorizației, astfel încât copiii să poată merge în școala lor.  Cum comisia de recepție nu a fost constituită și convocată s-a ajuns în situația ca o școală deși reabilitată, să nu poată fi deschisă pentru copii.

“Primăria şi domnul primar a fost amendat, amenda s-a plătit la mijlocul lunii decembrie şi din luna decembrie, acum suntem în 10 februarie. Primăria trebuia să convoace comisie de recepţie în care obligatoriu, conform legii, trebuie să aibă membru de la ISU, membru de la ISC, deci oameni care sunt de specialitate şi care puteau să ajute dacă, cumva, erau neconformităţi. Nu spun că sunt neconformităţi, pur şi simplu această comisie de recepţie nu a fost constituită şi convocată şi a ajuns în această situaţie de plâns, până la urmă, pentru că bucuria redeschiderii şcolii s-a transformat într-un haos local, dacă vreţi, în care pe lege, nefiind constituită comisia de recepţie şi nefiind recepţionată lucrarea, această clădire nu poate fi folosită, deşi ea este reabilitată”, a explicat ministrul Dezvoltării.

În același timp, ministrul Dezvoltării l-a îndemnat pe primarul localităţii să constituie comisia pentru recepţia lucrării, pentru ca elevii să poată reveni mai repede în școala lor.

Reamintim, școala din centrul localităţii Poşta Câlnău a rămas închisă, luni, în prima zi de şcoală, deşi copiii s-au prezentat la sediul unităţii de învăţământ. Nimeni nu a putut intra însă în şcoală care avea lacătul pe poartă. Primarul comunei, Sorin Munteanu, a explicat situaţia susţinând că nu putea să deschidă şcoala din cauza lipsei certificatului de recepţie a lucrărilor care au fost efectuate recent în respectiva unitate de învăţământ. Însă, în spatele acestei situații, spun localnicii revoltați din Poșta Câlnău, ar sta alte lucruri, de natură politică. Oamenii spun că primarul este nemulțumit de actuala conducere a școlii și de aceea ar fi făcut tot ce-i stă în putință pentru a nu deschide școala, la 8 februarie.

În acest moment, copiii de la școala din Poșta Câlnău învață, cu toții, online.

Despre același subiect puteți citi și AICI