Actualitate

ȚINUTUL BUZĂULUI, aliniat la start pentru statutul de geoparc

Sursa foto tinutulbuzaului.org

Ținutul Buzăului a fost înscris, oficial, în cursa pentru obținerea statutului de Geoparc Global UNESCO. Ieri, asociația care promovează proiectul a transmis către UNESCO dosarul de aplicație urmând ca acesta să fie verificat, în luna decembrie, de Secretariatul Programului de Geoștiințe și Geoparcuri al UNESCO, la Paris.  Ținutul Buzăului este un areal care va reuni mai multe comune ale județului Buzău, localități care își vor promova împreună valorile naturale și culturale, în special pe cele geologice care sunt semnificative pentru istoria planetei. Ideea promovării Ținutului Buzăului a fost lansată de asociația cu același nume și a câștigat suport instituțional, dar și din partea societății civile. Un avânt considerabil a cunoscut proiectul din momentul în care a fost susținut, printr-un parteneriat între Asociația Ținutul Buzăului, Consiliul Județean și Universitatea București.

Dosarul de candidatură va fi evaluat în cursul anului viitor. După ce proiectul va trece primele etape de evaluare, doi evaluatori internaționali vor veni, pentru trei zile, în Ținutul Buzăului cu scopul de a verifica cele 101 criterii dintre care 99 trebuie îndeplinite pentru acordarea statutului de geoparc UNESCO.

Decizia finală va fi luată prin vot, iar dacă votul unanim va fi favorabil, teritoriul propus va deveni Geoparc Global UNESCO. Mai departe, teritoriul va fi reevaluat la fiecare 4 ani pentru reconfirmarea statutului.