Actualitate

Ținutul Buzăului, proiectul cu care am dat lovitura! Primele confirmări după acreditarea UNESCO

Sursa foto: Geoparc Tinutul Buzaului/Facebook
Sursa foto: Geoparc Tinutul Buzaului/Facebook

La un an și jumătate de când Geoparcul Ținutul Buzăului a primit acreditarea din partea UNESCO, pentru a intra în rețeaua globală a geoparcurilor,  se dovedește că acesta a fost cel mai bun proiect de promovare turistică a județului.

O confirmare a faptului că Buzăul bifează prima reușită în domeniul promovării turistice a venit în momentul în care frumusețile județului nostru au ajuns în atenția a milioane de abonați ai platforme Netflix. Totul s-a datorat celebrului documentarist  englez Charlie Ottley care a dedicat Ținutului Buzăului cel mai lung episod din serialul „Flavours of Romania, difuzat începând cu 20 septembrie 2023.

Jurnalistul a redat, în imagini incredibile, surprinse atât de la sol cât și de înălțime, cu ajutorul dronelor, principalele obiective turistice din județ, cum ar fi Muntele de Sare, Focurile Vii la Lopătari, Așezările rupestre de la Bozioru – Colți – Aluniș și Vulcanii Noroioși.

O a doua confirmare a faptului că Ținutul Buzăului a început să reprezintă o alegere pentru petrecerea vacanțelor este dată și de numărul dublu al turiștilor care au ajuns în Geoparc, în primele 18 luni de la obținerea acreditării UNESCO. Mai exact, reprezentanții Asociației Ținutului Buzăului vorbesc de 150.000 de vizitatori doar în 2023, față de 67.000 în 2021 și 87.000 în anul 2022.

Totuși, sunt voci care susțin că pentru a rămâne un succes este nevoie de mai multă implicare. De exemplu, Horațiu Anghelescu, președinte Pro Democrația Buzău, invitat în cadrul emisiunii Focus News, a explicat că o direcție bună în dezvoltarea turismului din Geoparc este data de parteneriatul producătorilor, reuniți sub tutela Slow Food. Concret, spune Anghelescu, publicul larg ar trebui implicat în acțiuni susținute, printr-un front comun, atât de reprezentanții sectorului public și cel privat.

Ţinutul Buzăului include o zonă rurală care aparţine administrativ de 18 comune din zona de deal şi munte din nord-vestul judeţului Buzău, fiind o zonă cu circa 45.000 de locuitori şi o suprafaţă ocupată de peste 1.000 de kilometri pătraţi.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian