Actualitate Agricultura acum

TOAMNA ADUCE UN NOU VAL DE ȘOMERI! Care sunt domeniile afectate. În ce condiții ar putea patronii să-și mențină salariații

Seceta și pandemia de coronavirus au adus fermierii la capătul puterilor. 2020 a fost parcă mai bogat în pierderi decât în producții, iar acum, în prag de iarnă, agricultorii anunță măsuri extreme și în privința angajaților. Pentru prima dată în ultimii patru ani, patronii din domeniul agricol anunță disponibilizări. Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă a primit deja notificări, iar valul șomerilor se va accentua în perioada următoare, anunță directorul instituției Ionel Tociu.

„Am început să fie trimiși în șomaj angajați din agricultură și construcții. De patru ani nu s-a mai întâmplat asta. De obicei, acești angajați, chiar dacă nu aveau de muncă pe perioada iernii, erau plătiți în continuare de angajatori tocmai pentru ca sezonul următor aceștia din urmă să aibă forță de muncă”, a spus pentru sansanews.ro Ionel Tociu, directorul AJOFM Buzău.

Fermieri care trăiesc din subvenții

Muncile pe câmp sunt aproape încheiate așa că următoare trei-patru luni mare parte dintre angajații din domeniul agricol ar urma să trăiască doar din șomaj. Măsura este una la care, se pare, vor apela, tot mai mulți fermieri, îngenunchiați de pierderile cauzate de secetă. Valeriu Alecu, unul dintre cei mai mari fermieri din Buzău, spune că sunt agricultori care au pierdut totul, iar colacul de salvare de la faliment au fost subvențiile și despăgubirile.

”Au fost fermieri care au pierdut totul, dar au fost și ferme care au supraviețuit. Cunosc cazuri pentru care singura sursă de venit o reprezintă subvențiile și despăgubirile după secetă”, spune Alecu Valeriu, fermieri din Buzău.

Ajunși la sapă de lemn, fermierii renunță la angajații pe care îi au acum, în prag de iarnă, când și activitățile pe câmp sunt aproape inexistente.

”Din păcate sunt foarte multe societăți din agricultură care din cauza producțiilor slabe nu mai au resursa financiară să -și plătească angajații și pe perioada de iarnă și, probabil, multe dintre ele își vor trimite oamenii pentru o perioadă de trei patru luni în șomaj”, a spus Alecu.

Șomajul tehnic, o soluție pentru păstrarea salariaților

Ca acest lucru să nu se întâmple ar fi o singură soluție: acordarea șomajului tehnic și în agricultură pe perioada iernii.

” Noi, Clubul fermierilor, am făcut apel la Ministerul Agriculturii ca pe perioadă de iarnă, având în vedere că marea parte a societăților, în special din SE României, au avut pierderi din cauza secetei,  să instituie o formă de ajutor de șomaj tehnic, astfel încât oamenii să beneficieze de 75 % din salariul lor tarifar pe ajutor de șomaj, iar diferența de până la 100% să o plătească societățile. Ministerul Agriculturii a rămas să analizeze dar se pare că nu au resursa necesară, deși mai mult trebuia să se implice Ministerul Muncii. De la Ministerul Muncii nu am primit niciun răspuns. Șomajul tehnic ar însemna un ajutor real pentru angajații de la fermele respective pentru că în felul acesta și-ar putea realiza sursa minimă de venit, iar societățile și-ar păstra forța de muncă pregătită pentru primăvară, a explicat fermierul din Buzău.

Alecu a explicat și formula sa de succes cu care va reuși ca în această iarnă să-și mențină toți cei 25 de angajați, așa cum a făcut-o și până acum, chiar dacă pe timpul iernii nu prea vin la muncă.

”Eu am făcut producții bune la culturile de toamnă și primăvară. Cultura de porumb am avut-o asigurată la secetă și am recuperat mare parte din pierdere din asigurări. Am depus dosare pe Submăsura 17.1 astfel încât 70% din primele din asigurare le-am recuperat. Am obținut venituri să pot să continui activitatea fără probleme și să mențin și angajații. Asta ține de management și alte avantajele pe care le au, în special fermele mari, și pe care , din păcate, nu le poți găsi la fermele mai mici”, a explicat Alecu.