Actualitate SĂNĂTATE

MII DE MĂȘTI GRATUITE ZAC NERIDICATE! Doar o treime din măștile distribuite prin Direcția de Asistență Socială au fost împărțite

Măștile trimise de Guvernul României pentru persoanele vulnerabile nu au avut o mare căutare printre buzoienii îndreptățiți să le primească. Mai exact doar o treime dintre măștile gratuite au ajuns la beneficiari din municipiul Buzău. Situația este aproape identică în mai multe județe din țară, ceea ce ridică îngrijorarea specialiștilor deoarece beneficiarii care nu le ridică fac parte tocmai din categoriile cu un risc ridicat la infecția cu SARS-CoV-2.

Peste un milion de măști de protecție au ajuns în Buzău la începutul lunii septembrie, iar câteva zile mai târziu acestea au fost distribuite Direcției de Asistență Socială și primăriilor din fiecare comună pentru ca în final acestea să ajungă la persoanele nevoiașe care nu își permit achiziționarea produselor.

La rândul lui, municipiul Buzău a primit peste 6000 de cutii a câte 50 de măști fiecare pe care Direcția de Asistență Socială a început să le împartă începând cu 8 septembrie. Din păcate, două treimi din acești beneficiari nu au venit să și le ridice nici de la sediul instituției și nici din punctul organizat în parcul Crâng.

”Am primit 6070 de cutii și am dat în jur de 2100. Pensionarii nu prea vin. La fel și persoanele cu handicap. S-au distribuit, în mare parte, pentru beneficiarii ajutorului social și a alocaților de susține”, a spus Gabriela Antonescu, director DAS Buzău.

Pentru ca măștile să ajungă totuși la beneficiari, echipele instituției au început distribuirea lor la domiciliu, însă nu pot acoperi toate adresele într-un timp scurt, așa că, deocamdată, măștile care ar fi trebuit să-i protejeze pe cei mai vulnerabili la infecția cu SARS-CoV-2 stau în depozitele Direcției de Asistență Socială.

”Am dus și la domiciliu. Ducem pe rând pentru că avem și alte atribuții. Atunci le-au luat, iar când i-am întrebat de ce nu au venit să le ridice ne-au răspuns că nu au avut timp sau că nu le poartă”, a explicat Gabriela Antonescu, directorul DAS.

Conducerea instituției face apel la toți cei care nu și-au ridicat măștile gratuite să meargă la sediul Direcției de Asistență Socială din strada Marghiloman. Este vorba despre pensionarii din sistemul public de pensii, ale căror venituri sunt sub 704 lei, persoanele încadrate în grad de handicap, care au ca venit exclusiv indemnizația de handicap, beneficiarii ajutorului social și cei ai alocațiilor de susține.

În prima tranșă, Direcția de Sănătate Publică Buzău a primit 1.227.400 de măști din totalul de 3.630.000 solicitat la nivelul județului.

Buzăul ar urma să mai primească o a doua tranșă de măști gratuite, când numărul beneficiarilor va fi și mai mare. Asta pentru că plafonul de venituri al pensionarilor a crescut până la o mie de lei. Însă, în loc de 50 de măști, toți beneficiari vor primi câte 30 de măști.