Actualitate

Tobă cu bacteria periculoasă, vizată de alerta alimentară lansată de ANSVSA, vândută și buzoienilor! Cei care, după ce au mâncat, au dureri musculare, febră sau greață să meargă de urgență la medic

Mesaj transmis în această dimineață de reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare din Buzău. Mai multe kilograme din lotul de toba de porc în care a fost depistată bacteria periculoasă, respectiv Listeria Monocytogenes, au fost comercializate și într-un supermarket din Buzău. Deocamdată nu se știe câți buzoieni au apucat să consume produsul cumpărat, însă reprezentanții magazinului au anunțat că au vândut întreaga cantitate primită de la producătorul ieșean.

”Din lista de distribuție pusă la dispoziție au fost recepționate 5 kg produs încriminat pe data de 08.10.2021 cu data expirare 18.11.2021. Astăzi s-au făcut verificări în unitate. Întreaga cantitate a fost comercializata”, a spus Iulian Moca, purtătorul de cuvânt al DSV Buzău.  

Listeria monocytogenes este o bacterie periculoasă care poate provoca dureri musculare, greață, vărsături sau chiar avort spontan. În acest sens, reprezentanții DSV fac apel la cei care au cumpărat acest produs, fie să-l distrugă dacă nu au apucat să-l consume, iar dacă au mâncat și prezintă simptome să se adreseze medicului.

”Persoanele care au cumpărat produsul încriminat și îl au sunt rugate să îl returneze sau să îl distrugă! Dacă prezintă dureri musculare, febră, vărsături, greață să anunțe medicul de familie”, a spus Iulian Moca.

Această bacterie poate provoca o afecțiune infecțioasă denumită listerioză, care apare în special odată cu transmiterea Listeriei monocytogenes prin intermediul produselor alimentare contaminate. Unele persoane pot prezenta simptome precum febră, dureri musculare, greață, vomă și dureri gastrice, dar în cazul în care bacteria reușește să pătrundă la nivelul sistemului nervos, simptomatologia poate fi mult mai severă.

Listerioza afectează cel mai adesea nou-născuții, persoanele în vârstă, femeile însărcinate și persoanele cu un sistem imunitar scăzut.