Dacă vi s-a părut prea cald până acum, pregătiți-vă pentru ce este mai rău. Aerul devine cu adevărat irespirabil, nu doar la câmpie, ci și la munte.
Meteorologii au adus în această dimineață vestea pe care o anticipau încă de la începutul săptămânii, dar pe care nimeni nu ar fi vrut să o audă: sâmbătă și duminică, aproape întreaga țară se va afla sub cod roșu de caniculă! Administrația Națională de Meteorologie a actualizat prognoza. Iar dacă azi și mâine va fi în continuare cod portocaliu de caniculă și disconfort termic în tot județul, de sâmbătă încep două zile cu adevărat de foc. Tot județul va fi sub cod roșu de arșiță. Temperaturile vor urca până la 41 de grade,la umbră.
“În Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova, valul de căldura va continua să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 41 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.
Notă: Valul de căldură va persista în toată țara și în zilele următoare.”
Este pentru prima oară în istoria meteorologiei când aproape întreaga țară se va afla sub cod roșu de caniculă. E un val de căldură fără precedent, o adevărată cupolă de foc, după cum spun meteorologii, care avertizează că sâmbătă și duminică se vor atinge temperaturi extrem de crescute. La 41 de grade Celsius temperatură măsurată la umbră, organismul uman resimte 45 și chiar 46 de grade, spun meteorologii. Directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, explică faptul că arșița se va resimți mult mai puternic în orașe.
“Diferențele sunt, în general, de 5-6 grade între măsurători și ceea ce resimțim, dar cu defectul insulei de căldură, așa cum este și municipiul București sau alte capitale județene, cu siguranță aceste temperaturi sunt deosebit de ridicate și fac într- adevăr ca disconfortul termic să fie unul deosebit de ridicat, pentru că atât maximele diurne, cât și minimele nocturne sunt foarte ridicate și atunci resimțim din greu efectul a ceea ce înseamnă acest val de căldură și acest tip de fenomen.”
Pe de altă parte, meteorologii avertizează că, în contextul temperaturilor extrem de crescute, dar și a secetei, există riscul ca vegetația să ia pur și simplu foc de la soare, motiv pentru care autoritățile trebuie să fie pregătite în cazul unor incendii.
Adaugă comentarii