Actualitate

Tot mai multe primării investesc în sisteme moderne de iluminat, pentru facturi mai mici. Ce comune primesc bani să schimbe becurile de pe stradă

Sursa foto APM Buzău

Cheltuieli mai mici cu iluminatul public, odată cu modernizarea sistemelor. Este ceea ce urmăresc autoritățile din sute de localități din țară, care au depus proiecte de modernizare a sistemelor de iluminat public la Administrația Fondului pentru Mediu în vederea finanțării. AFM a făcut publică lista localităților care au depus proiecte pentru finanțarea unor astfel de investiții și au obținut banii. Este vorba despre un total de 470 de localități. 10 dintre acestea sunt comune din județul Buzău. Este vorba despre BRĂDEANU, BREAZA, BUDA, CĂNEȘTI, COLȚI, MEREI, PARDOȘI, VALEA RÂMNICULUI, SIRIU, SCORȚOASA. Cele 10 localități vor beneficia, în total, de circa 9,2 milioane lei pentru realizarea proiectelor.

Procentul de finanțare diferă de la o comună la alta. Procent de 100% are comuna Merei, care va beneficia de o finanțare de 488.000 lei, adică de întreaga valoare a proiectului. Însă, cea mai mare sumă îi va reveni Primăriei Valea Râmnicului, aproape 1,8 milioane lei, care a depus un proiect cu o valoare de 2,2 milioane lei.

Sursa foto Agenția pentru Protecția Mediului Buzău

Prin acest program, primăriile vor înlocui lămpile existente pe stâlpi, corpuri care au un consum ridicat de energie, cu corpuri cu LED sau în situația în care stâlpii nu sunt echipați cu corpuri de iluminat sau acestea sunt deteriorate/nefuncționale, se va completa sistemul de iluminat public.

“Prin implementarea noilor tehnologii, vom obține o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, precum și a cheltuielilor pe care localitățile din întreaga țară le alocă pentru iluminatul public. Ceea ce, având în vedere contextul energetic actual, reprezintă un sprijin extrem de important pentru reprezentanţii acestor comunităţi.”, a precizat preşedintele AFM, Laurențiu-Adrian NECULAESCU.