Actualitate

Tot mai mulți angajatori își vaccinează salariații! Ce avantaje au după administrarea serului anti-COVID-19

Vaccinare fără programare, direct la locul de muncă. Este modalitatea cea mai simplă găsită de autoritățile de sănătate publică prin care au convins sute de persoane să accepte administrarea serului anti-COVID -19. Deja mulți dintre marii angajatori de pe platforma industrială din municipiu Buzău dar și firme cunoscute din municipiul Râmnicu Sărat au cerut prezența echipelor mobile la sediul societăților astfel că imunizarea la locul de muncă este declarată de DSP Buzău a fi un succes.

După ce în vârful pandemiei au fost printre locurile cele mai expuse din punct de vedere al transmiterii virusului SARS-CoV-2, acum au devenit puncte cheie în strategia de vaccinare în masă. Est vorba despre marile fabrici din județ, acolo unde altfel au și fost înregistrate mai multe cazuri de îmbolnăviri în timpul pandemiei, și care acum au decis vaccinarea, într-un procent cât mai mare , al salariaților.

Așa se face că, până acum, echipele mobile ale Direcției De Sănătate Publică au ajuns până acum în două mari fabrici din Râmnicu Sărat dar și în mai multe societăți cu sute de angajați din municipiul Buzău.

”Eu zic că stăm bine. Am putut merge la mulți operatori. Am reușit să vaccinăm în funcție de solicitări, în funcție de ordinea în care au venit cererile. Până acum am vaccinat salariații din două fabrici din municipiul Râmnicu Sărat, iar la Buzău angajații din trei fabrici, chiar astăzi, 14 mai, avem o echipă mobilă pe teren. Avem o planificare și pentru săptămâna viitoare. O să facem și Romcarbon care are foarte mulți salariați care doresc vaccinarea. Eu din discuțiile purtate, am înțeles că mare parte dintre angajați sunt deja vaccinați, însă acum și cei care au fost mai reticenți s-au convins de utilitatea serului și acum acceptă vaccinarea la locul de muncă”, a spus Carmen Scântei, medic epidemiolog Buzău.

Astăzi, 14 mai, echipa de vaccinare a ajuns la fabrica deținută la Buzău de cel mai mare reciclator din țară. Aici, vor fi vaccinate 60 de persoane, din rândul personalului de producție, însă, potrivit reprezentanților firmei, numărul angajaților cărora li s-a administrat serul anti-COVID-19  este mult mai mare.

”Considerăm că vaccinarea este cea mai bună protecție împotriva îmbolnăvirii covid-19, astfel că am promovat și comunicat în cadrul companiilor noastre mesaje pentru a încuraja vaccinarea.  Ne bucură foarte mult faptul că am putut aduce o echipă mobilă pentru facilitarea administrării vaccinului, aceasta fiind o măsură importantă pentru protejarea sănătății angajaților, unul dintre cele mai importante obiective ale noastre în această perioadă. În cadrul companiilor din Green Group s-au implementat încă de la începutul pandemiei măsuri de siguranță împotriva răspândirii virusului și s-a comunicat intens pentru a atenua temerile sau îngrijorările legate de vaccin în rândul angajaților, a declarat Nicoleta Damian, Manager de Resurse Umane în cadrul grupului.

De multe ori, angajatorii au oferit și avantaje după vaccinare. De exemplu, cei din firma de reciclare au decis, ca după vaccinare, să –și lase salariații să plece acasă, dacă aceștia din urmă își doresc sau starea de sănătate o impune.

” Angajații au posibilitatea de a-și lua câteva ore libere, sau restul zilei libere, în funcție de starea de sănătate post-vaccin”, a spus Nicoleta Damian, Manager de Resurse Umane în cadrul grupului.

Pe de altă parte, epidemiologul Carmen Scântei a explicat că dacă după vaccinare se face și testul prin care se verifică nivelul de anticorpi, salariații pot renunța la portul măștii în interior și chiar la distanțarea fizică , impusă acum de pandemie.

”După vaccinare este nevoie de un anumit interval de zile să așteptăm sa pară și să crească la un titlu protector anticorpii COVID-19.Dacă își vor face și acest test, este clar că cei care au anticorpi prezenți vor putea abandona orice regulă de prevenire în ceea ce privește portul măștii și băutul cafelei cu colegii. În schimb, ”prevederea este mama înțelepciunii” și este foarte bine să mai păstrăm o distanță față de cei despre a cărui imunitate nu știm că s-a instalat chiar dacă  s-a vaccinat. E clar că nu vor mai fi aceleași restricții, este clar că vom abandona masca totuși în colectivitățile amestecate cu indivizi vaccinați și persoane nevaccinate este bine totuși să fim mai rezervați”, a spus Carmen Scântei.

Până acum , în județul Buzău s-au vaccinat 109.302 persoane, ritmul de administrare a serului anti COVID-19 fiind de peste 1500 de persoane zilnic.