Actualitate Social

Un uriaș cu o inimă pe măsură aleargă pentru copiii cu autism, alături de singura femeie din trupele speciale ale Poliției buzoiene

Un uriaș cu o inimă pe măsură  aleargă pentru copiii cu autism. Vorbim despre șeful Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Buzău, comisar șef  Mihai Tărtăreanu, care, în septembrie, va participa la cea de-a VI-a ediţie a evenimentului caritabil ”Autism24H”. Tărtăreanu va face echipă cu Aura Erdem, singura femeie din trupele speciale ale IPJ Buzău, iar împreună, cei doi polițiști vor reprezenta Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor.

Prima ediție a evenimentului ”Autism24H” a avut loc în anul 2007. A fost un succes încă de la început, astfel că organizatorii au continuat să pregătească noi ediții în anii ce au venit, tot timpul fiind doritori care s-au înscris în competiția menită a-i sprijini pe copiii cu autism.  Pandemia de coronavirus a făcut ca evenimentul să nu se desfășoare și anul trecut, însă acum, organizatorii sunt mai deciși ca oricând să pună totul la punct iar evenimentul să fie reluat, în toamnă. Competiția sportivă este organizată pentru a colecta fonduri cu care vor fi sprijinite proiecte pentru copiii cu autism. Fiecare kilometru poate fi ”cumpărat” cu suma de 10 lei. Donațiile sunt transparente și pot fi urmărite în dreptul fiecărui participant, în timp real, pe pagina organizatorului acțiunii.

”Autism 24H”, ajuns la cea de-a VI-a ediție, se va desfășura pe litoral în perioada 4-5 septembrie 2021 iar la competiție s-a înscris și  comisarul şef Mihai Tărtăreanu, șeful SAS din cadrul IPJ Buzău. Într-un interviu pentru șansanews.ro, Tărtăreanu a dezvăluit ce l-a determinat să alerge, într-o competiție caritabilă, pentru copiii cu autism, alături de colega sa, Aura Erdem:

Spiritul acestei activităţi depăşeşte zona aceasta de întrecere şi, practic, având în vedere că are un scop caritabil, cumva, la finalul activităţii cu toţii vom fi câştigători. Atât timp cât ştii că ţi-ai dedicat 24 de ore copiilor cu probleme, cu siguranţă sunt numai motive de bucurie şi satisfacţie”

Fiecare concurent în parte va alerga atât cât va putea.  Nu contează numărul de kilometri, ci faptul că persoanele cu nevoi speciale pot fi ajutate.

Voi alerga atât cât îmi vor permite picioarele. Nu va conta numărul de kilometri donaţi. Voi încerca să alerg o distanţă cât mai mare ca să nu dezamăgesc persoanele care şi-au pus speranţa în ceea ce voi face eu acolo, dar cumva fiecare echipă va arăta ca un tot în această competiţie. Este o chestiune care se desfăşoară în 24 de ore, aşa cum spune şi formatul competiţiei. Ne vom completa şi în funcţie şi de experienţa fiecăruia şi de antrenamentele pe care le-a desfăşurat, cu siguranţă vom reuşi să facem acolo o figură frumoasă. De altfel, IPA secţia română care are această echipă înscrisă , ca şi alte asociaţii, ONG-uri, instituţii, încearcă prin această modalitate să fie alături de orice eveniment caritabil şi orice iniţiativă care, pe undeva, dezvoltă şi spiritul civic.”

De altfel, pentru Mihai Tărtăreanu, ”Autism 24H” nu este primul eveniment caritabil la care participă. De-a lungul carierei sale de polițist, a fost prezent atât la campanii de donare de sânge, cât şi la concursuri de gătit, de asemenea cu scop de întrajutorare a celor nevoiași:

”Am mai participat la acţiuni caritabile alături de colegii mei de serviciu. De exemplu, dacă am donat sânge, din bonurile valorice am cumpărat bunuri pentru familii nevoiaşe. Am avut concursuri de gătit şi mâncarea pe care am pregătit-o a ajuns la cămine de bătrâni. În spatele fiecărei activităţi sociale sau de altă natură, cumva este întotdeauna bine  să ne gândim şi la cei nepăstuiţi sau care au anumite probleme şi pe care putem să îi ajutăm. ”

Pentru comisarul şef Tărtăreanu e o bucurie că poate participa la acest eveniment caritabil. Împlinirea sufletească vine și din faptul că inclusiv în familiile unor prieteni de-ai săi sunt copii cu autism:

Cunosc copii, cunosc persoane care se ocupă cu gestionarea părţii de recuperare pentru copiii cu autism. Am şi prieteni care au în familie astfel de situaţii, unii din ţară, alţii din străinătate. Problema este aceeaşi peste tot şi cred că putem împreună să creăm o punte între aceste două lumi. Cred, totuşi, că societatea românească a evoluat şi copiii cu autism nu mai sunt priviţi ca nişte probleme sau ca  nişte piedici ale societăţii. Noi trebuie să acceptăm aceste vremuri şi să venim cu un efort conjugat de acceptare şi de sprijin.”

Dar, dincolo de partea sufletească, de împlinirea că poate ajuta niște copii cu nevoi speciale,  evenimentul din septembrie este unul sportiv în care pregătirea fizică va trebui să fie pe măsură.  Pentru comisarul șef Tărtăreanu, ”șeful de la Mascați”,   nu va fi însă o piatră de încercare atât de mare, pentru că este o fire sportivă, competitivă: 

Cu siguranţă, separat de ceea ce presupune antrenamentul individual, care înseamnă o acomodare a organismului pentru un efort îndelungat, fiecare echipă îşi face şi o strategie de concurs pentru că, practic, deşi timpul alocat e de 24 de ore, cumva trebuie să ai o strategie cum abordezi proba respectivă ca timp pe intervale orare, cineva care să te ajute şi în momentul în care se vor acumula tensiuni musculare să te ajute să elimini crampele. Toţi participanţii, toţi cei care s-au înscris şi care cochetează cu activitatea sportivă şi sunt oameni pregătiţi, care aleargă în mod constant, se mişcă. Este, practic, o activitate în care vom avea un efort principal într-un interval de timp determinat”

Comisarul şef Mihai Tărtăreanu are şi un mesaj pentru cititorii șansanews.ro:

”Îi indemn să facă orice este posibil, plecând de la schimbarea mentalităţii, plecând de la ideea de acceptare şi plecând de la ideea că orice am face de zi cu zi poate deveni un sprijin atât pentru aceşti copii, cât şi pentru alte categorii care sunt defavorizate.”

Evenimentul ”Autism 24H” Marea Neagră este o manifestare sportivă pentru amatori, profesioniști și copii. Scopul evenimentului este de a promova mișcarea în aer liber si de a promova cazurile persoanelor cu nevoi speciale.

Pe întreaga perioadă a evenimentului, participanţii pot alerga, pot merge la pas, pot lua pauze pentru a se odihni, pot dormi. Participanții pot părăsi zona de concurs și pot reveni oricând pe timpul celor 24 de ore.

De asemenea, niciun concurent nu va plăti taxa de participare, fiecare donând câte 10 lei pentru fiecare kilometru alergat.

Concursul este deschis celor care au împlinit vârsta de 18 ani și sunt apți din punct de vedere medical să susțină acest tip de efort, pe baza declarației pe propria răspundere. Pot participa și persoane care au 16 ani împliniți, numai cu acordul părinților, sub condiția prezenței, pe timpul competiției, a unui însoțitor adult.