Actualitate

Toxiinfecție alimentară cu stafilococ! Aceasta este concluzia DSP după analiza probelor recoltare din restaurantul de la Vulcanii Noroioși

A fost toxiinfecție alimentară cu stafilococ! Este concluzia la care au ajuns epidemiologii Direcției de Sănătate Publică după ce au analizat probele prelevate din bucătăria restaurantului de la Vulcanii Noroioși, acolo unde au servit două mese (un prânz și un mic dejun) cele 13 persoane care, în weekendul trecut, au ajuns la spital cu dureri abdominale, greață și vărsături. Detalii aici.

Așa cum sansanews.ro a scris aici, inspectori Direcției de Sănătate Publică au mers în control încă de duminică și au verificat atât bucătăria cât și grupurile sanitare. Atunci au fost recoltate 12 probe de sanitație din blocul alimentar dar și două probe de alimente, respectiv brânză și un produs semipreparat din carne.

Toate probleme au fost trimise spre analiză la un laborator , iar vineri au sosit rezultatele care au demonstrat că suspiciunea de toxiinfecție alimentară a fost fondată.

„Din cele 12 probe de sanitație care au constat în verificarea încărcăturii microbiene de pe diferite suprafețe, 11 au fost neconforme. Adică au fost cu încărcătură microbiană mare, enterobacterii, cu bacterii poliforme și chiar s-a depistat prezența stafilococului coagulazo pozitiv pe mâinile bucătăreselor”, a spus Carmen Scântei, medic epidemiolog șef DSP Buzău.

Aceleași bacterii au fost descoperite și în brânză consumată la micul dejun de cercetașii ajunși al spital cu toxiinfecție alimentară.

”Având în vedere că acest stafilococ a fost dovedit în produs alimentar, pe mâinile bucătăreselor, în coproculturile bucătăreselor și în coprocultura unui pacient am menținut suspiciunea noastră inițială și anume toxiinfecție alimentară cu stafilococ”, a anunțat Carmen Scântei.

Controlul inspectorilor DSP a fost dublat și de o comisie de la Protecția Consumatorului Buzău care în urma verificărilor a suspendat activitatea bucătăriei ca urmare a unui șir lung de nereguli. Între timp, toate problemele au fost remediate, iar inspectorii OPC s-au întors joi în control astfel că începând de vineri activitatea bucătăriei a fost reluată.

Tot duminică, Aurel Boboc, patronul campingului, a oferit o declarație de presă în care a explicat cum au stat lucrurile pe perioada în care grupul de cercetași a fost cazat. Toată declarație o puteți citi aici.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian