Actualitate

TRANSBUS A PUBLICAT NOUL PROGRAM DE TRANSPORT! Modificări importante pe Traseul 2. Deja sunt nemulțumiri

A fost stabilit noul program după care vor circula autobuzele din municipiul Buzău și din comunele care fac parte din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Transport. Potrivit noului grafic de transport, la orele de vârf, autobuzele vor circula cu o frecvență de 15 minute, pentru ca în cursul zilei vehiculele să ajungă în stații chiar și la o oră sau mai mult. Cel mai discutat traseu, respectiv ruta Buzău-Săpoca, a suferit cele mai multe modificări. Schimbările deja au ridicat foarte multe nemulțumiri din partea călătorilor.

Mai puține autobuze pe trasee, la intervale de timp mai lungi. Se va întâmpla de săptămâna viitoare în municipiul Buzău și în comunele în care ajung autobuzele societății TranBus odată ce va intra în vigoare noul program. Practic, începând cu 1 februarie, călătorii trebuie să respecte noi ore și intervale de timp la care vor avea autobuze din municipiul Buzău spre cele 11 comune care fac parte din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Transport.

Acest nou program a fost deja publicat pe pagina de Facebook a societății TranBus și aduce multiple modificări. Îl puteți consulta aici.

Concret, dimineață, când majoritatea navetiștilor merg la serviciu, și după ora 16, când se întorc acasă,  autobuzele vor circula din 15 în 15 minute. Apoi frecvența va crește la 30 de minute, iar în timpul zilei la o oră sau mai mult. O modificare importantă vizează unul dintre cele mai importante trasee, traseul 2. Autobuzele cu numărul 2 nu vor mai ajunge până la Săpoca, ci se vor opri la Potoceni.

”În principal prin acest nou program am respectat numărul de curse și frecvența la orele de vârf. În afara orelor de vârf, frecvența a fost redusă concomitent cu numărul de curse. Au fost solicitări din partea UAT-urilor să modificăm orarul astfel că frecvența a ajuns și la o oră , o oră și un pic. De exemplu la Mărăcineni, unde Traseul 2 a suferit modificări. Acesta va deservi, după 1 februarie, doar comuna Mărăcineni, având capăt de linie localitatea Potoceni, iar locuitorii din Săpoca și Cernătești vor fi deserviți de Traseul 22”, a spus Gică Toader, director TransBus.

Postarea cu noul program de pe pagina Facebook TranBus a adunat deja zeci de comentarii de la călătorii nemulțumiți, iar cele mai multe vizează chiar traseul 2. Cea mai mare problemă fiind faptul că Traseul 2 nu mai ajunge până la Săpoca, iar locuitorii din această comună au abonamente pentru Traseul 2 și potrivit noii rute ar trebui să circule din Buzău cu Traseul 22.

De asemenea, călătorii spun că este o mare problemă la Traseul 14, pentru cursa 11.20 către Buzău care nu se mai regăsește în noul program. Aceea era cursa cea mai folosită de elevii și cadrele didactice care fac naveta. Potrivit noului program pe Traseul 14, cursele sunt la 10.20 și 12.20, adică profesorii care termină programul ar trebui să mai aștepte aproape o oră la școală, iar elevii care merg la școală în municipiul Buzău trebuie să plece de acasă cu două ore mai devreme pentru a ajunge la timp la școală în oraș.

”O mare problemă e la traseul nr 14,la cursa de la ora 11.20 către Buzău pentru că sunt elevi și cadre didactice care au nevoie de această cursă. Cadrele termină programul, iar elevii trebuie să ajungă în oraș pentru a intra la ore…toți cu abonament”, scrie un călător pe Facebook.

De asemenea, alți oameni se întreabă dacă vor fi modificate și prețurile.

PROGRAM NOU ȘI ÎN MUNICIPIUL BUZĂU

Noul program de transport în comun va fi aplicat și în municipiul Buzău, începând de luni, 1 februarie.

”Pe municipiul Buzău am păstrat în intervalul 5.40 -8.00 aceeași frecvență, iar după acest interval am redus frecvența, în funcție de numărul de călători pe fiecare traseu. Am păstrat cursele după-amiază, când se iese de la serviciu, iar în afara orelor de vârf , spre seară, cursele sunt mai rare. Asigurăm transportul în municipiul Buzău. Noul program numărul de kilometri parcurși în municipiu s-a redus doar cu circa 15%”, a spus Gică Toader.

”Pentru persoanele care își desfășoară activitatea în zonele industriale, transportul public local de călători va fi asigurat în continuare de traseele de „Zonă”( 110, 111, 112, 114, 115, 116, 117, 120B, 121,) al căror orar va rămâne neschimbat”, informează TransBus.

SUPLIMENTĂRI, DACĂ VA FI CAZUL, CÂND ÎNCEPE ȘCOALA

Reducerea numărului de curse și schimbarea orelor la care autobuzele opresc în stații, ar putea  genera probleme pe trasee în momentul în care elevii vor reveni în bănci. Reprezentanții Trans Bus dau însă asigurări că vor reanaliza situația și dacă se va impune, vor  suplimenta numărul de autobuze sau vor veni cu o altă soluție epntru a face față numărului crescut de călători.

Programul de transport public în comun a fost modificat după ce primarul Buzăului, Constantin Toma,  a cerut și celorlalți primari să contribuie cu o sumă mai mare pentru a putea susține transportul în comun. Solicitarea a fost motivată prin faptul că Primăria Buzău nu mai poate suporta costurile subvenționării transportului public în comun.