Pentru mii de elevi din mediul rural drumul până la școală pare a fi un calvar. Este vorba despre copiii din satele în care școlile au fost închise și trebuie să facă naveta până la cea mai apropiată unitate de învățământ, iar transportul ar trebui să fie asigurat de un microbuz școlar. Din păcate, în multe localități transportul elevilor se face în condiții de avarie: cu un număr insuficient de mașini sau cu microbuze care sunt prezintă un grad mare de uzură tocmai pentru că au fost suprasolicitate.
În această situație sunt nu mai puțin de 8 localități. Cea mai gravă situație, potrivit Inspectoratul Școlar Județean, este la Scorțoasa unde copii așteaptă „mai mult timp” microbuzul, întrucât termină cursurile la ore diferite și spun inspectorii școlari ”trebuie găsită o soluție”. La Vintilă Vodă microbuzul face 6/8 curse pe zi, tot din cauza orarelor diferite ale preșcolarilor și elevilor. La Săgeata, transportul elevilor se face cu un autocar , iar elevii de gimnaziu de la Smeeni sunt trimiși la școală cu autobuzul TransBus, din lipsa unor microbuze școlare. Aici au fost introduse 6 curse suplimentare pentru elevii care fac naveta cu microbuzul dar spun reprezentanții IȘJ, ”nu este suficient”.
La Chiojdu, Brădeanu, Cătina, Topliceni, Cislău, Scorțoasa, Smeeni și Merei, recunosc inspectorii școlari, „este nevoie de microbuze pentru că cele existente au un grad mare de uzură sau sunt insuficiente”.
Sunt probleme pe care de altfel, joi, la întâlnirea dintre șoferii de microbuze ( la care au participat doar 40 din cei 107 șoferi) cu reprezentanții IPJ Buzău, IȘJ Buzău dar și prefectul Buzăului nu le-a menționat nimeni.
În cele aproximativ 60 de minute cât a durat întâlnirea, șoferii au primit recomandări cu privire la conducerea preventivă și în același timp au fost atenționați că urmează controale în trafic și că trebuie să aibă documentele microbuzelor în ordine.
Singura problemă ridicată la această întâlnire a fost transportul jucătorilor de fotbal la competițiile sportive cu microbuzul școlar, fapt care este interzis dar despre care se știe că unii primari îl practică.
Adaugă comentarii