După o perioadă de liniște, în care Buzăul nu a mai avut nici un focar de pestă porcină la animale domestice, virusul a apărut din nou. Nu mai puțin de 3 focare au apărut de la începutul lunii. În total, 20 de porci au fost sacrificați. Cea mai gravă situație a fost într-o gospodărie din Pănătău, unde se regăseau 16 din totalul de 20 de animale euthanasiate. În zonele de focar s-au luat deja toate măsurile ce se impun în astfel de cazuri, iar medicii veterinari fac apel la populație să le respecte și să anunțe medicul veterinar imediat ce apar simptome.
”De la începutul lunii octombrie au fost declarate pe raza județului Buzău trei focare de pestă porcină, două pe raza UAT Pogoanele și unul pe raza UAT Pănătău, fiind afectate un număr de 20 de capete de suine, mai exact 16 pe raza UAT Pănătău și 4 Pogoanele. Facem un apel la populație pe această cale de a respecta cu strictețe normele de biosecuritate în ceea ce privește hrănirea și adăparea animalelor, precum și în ceea ce privește introducerea de furaje și persoane în zona de exploatare a animalelor. Totodată facem apel să declare orice suspiciune, orice modificarea stării de sănătate la animalele pe care dețin”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău, Iulian Moca.
Apelul medicilor veterinari vine în contextul în care anchetele epidemiologice au scos la iveală că animalele s-au îmbolnăvit tocmai din cauză că nu au fost respectate măsurile ce se impun în astfel de cazuri. Iar proprietarii animalelor sunt primii care au de pierdut. Cel de la Pănătău, de pildă, a fost amendat și nici nu va primi despăgubiri pentru cei 16 porci.
”Anchetele epidemiologice sunt în desfășurare, dar din primele informații reiese că în 99% din cazuri principalul vector de transmitere a bolii a fost omul, în sensul că nu a fost respectate normele de biosecuritate. Chiar la focarul de la Pănătău, proprietarul a fost sancționat și nu va primi nici despăgubiri. Animalele nu erau ținute în spații închise, această exploatație fiind izolată în zona de deal-munte a județului Buzău. Amenda nu este foarte mare, este în cuantum de 1200 de lei, dar sancțiunea complementară mai dură este că nu va beneficia de despăgubiri din partea statului pentru cei 16 porci uciși”, a mai spus Iulian Moca.
Avertismentul medicilor vizează mai ales zona de câmpie a județului Buzău, unde riscul apariției pestei porcine, în contextul nerespectării măsurilor de biosecuritate, este mai mare, dat fiind că județele învecinate, Brăila și Ialomița, se confruntă la rândul lor cu cazuri de pestă porcină africană. Totuși, în egală măsură există și riscul ca virusul să poată fi adus în gospodărie din fondul forestier, în contextul nerespectării acestor măsuri, porcii mistreți fiind purtători de temut.
Adaugă comentarii