Actualitate

UE ar vrea să renunțăm la centralele pe gaz, ministrul Mediului vrea să aprofundeze subiectul. ”Încă avem 3,5 milioane de gospodării încălzite cu lemne”

O propunere a Uniunii europene privind renunțarea la centralele pe gaz din cauza poluării a stârnit deopotrivă discuții și îngrijorare în România. Fostul ministru al Mediului, Tanczos Barna, a promovat un proiect în acest sens, înainte să plece de la Minister. Proiectul a rămas însă în stadiul de avizare, pentru că noul ministru, de la PNL, nu pare să fie de acord cu o astfel de decizie. Chiar dacă luna trecută, înainte să preia portofoliul, era de acord că o astfel de măsură ar putea fi impusă pe termen lung, acum acesta declară că nu se impune o astfel de interdicție în prezent. Asta întrucât, crede ministrul Mircea Fechet, țara noastră are o problemă cu mult mai gravă și dăunătoare mediului, prima care ar trebui eliminată: încălzirea pe lemne.

 „Există o nevoie certă de a finanța eficientizarea energetică a locuințelor și, până la centralele de apartament, aș vorbi despre 3,5 milioane de gospodării care încă se încălzesc cu lemn de foc, unele dintre ele având acces la rețeaua de gaze naturale și care ar putea să pună în viitor presiune mai mică pe fondul forestier, dacă or să treacă de pe încălzirea cu lemne pe încălzirea cu gaz, care este mai puțin poluantă”, a declarat ministrul liberal.

La nivelul UE, renunțarea la centralele de apartament este doar la stadiul de intenție, neexistând și o legislație în acest sens. Iar în acest context, nici Guvernul României nu a luat vreo decizie. Proiectul predecesorului lui Fechet a rămas în stadiul de avizare, noul ministru liberal opinând că subiectul ”trebuie aprofundat”.

Autorul știrilor

Claudia Toader

4 Comentarii

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • puteti face o cercetare la o asociatie de proprietari care are atat blocuri racordate la sistemul centralizat de calduraSACET – cit si blocuri cu apartamente cu centrale proprii de apartament.
    scopul: consumul mediu de gaze (exprimate in mc ori kWh) pe apartament / individ racordat la SACET comparativ cu consumul mediu al unui apartament cu centrala proprie
    Perioada de timp : lunile nov, dec, ian, febr, mart pentru consumul total de gaze din care sa se scada consumul de gaze ptr lunile mai, iun, iul, aug, sept.
    5 luni de iarna minus 5 luni de vara
    diferenta ar reprezenta consumul de gaze per apart / individ ptr incalzire
    publicati rezultatele si provocati alte municipii ori publicatii sa faca acelasi calcul

    • ptr blocul racordat la SACET
      consumul lunar de Gcal se transforma in mc / kWh prin convector de unitati energetice

  • sa calculm consumul de gaze exprinate in mc si / sau kWh pentru apa calda menajera
    ptr 5 luni de vara din consumul de gaze inregistrate la blocul de apartamente cu centrale individuale proprii se scade consumul de gaze al apartamentelor racordate la SACET
    rezultatul se imparte la nr de aprtamente / indivizi
    se publica studiul

  • Nu este nici un dubiu ca este mai rentabila centrala de apartament, dar UE arunca momeala, sa puna botu’ prostii ! Sa renunte ei primii la gaze, noi avem rezerve pe care nici nu le-am pus in exploatare !