Actualitate

(Video) Cum sunt îngrijiți bătrânii în căminele din Buzău. Prefectura a anunțat concluziile controlului de săptămâna trecută

Un cămin de bătrâni din Poșta Câlnău a fost la un pas de închidere, iar alte două centre din Haleș au colectat cele mai multe amenzi din partea inspectorilor de la Protecția Consumatorului. Sunt doar câteva dintre obiectivele unde echipele de control au găsit mari nereguli. După o săptămână în care au fost verificate 56 de centre care adăpostesc aproape 1.400 de vârstnici și persoane cu dizabilități au fost aplicate 121 de amenzi, în valoare totală de 148.700 de lei. Controalele însă nu se opresc aici. Prefectul Daniel Țiclea a promis că va merge personal în trei dintre centrele deja verificate tocmai pentru a se asigura că beneficiarii primesc servicii de calitate.

Buzăul nu are ”azile ale groazei”, însă lista neregulilor scoase la lumină prin controlul de săptămâna trecută este destul de lungă.  Cele mai mari probleme au fost descoperite la Centrul de Seniori ”Sf Dimitrie” din Poșta Câlnău, fiind singurul centru care a ridicat întrebarea, ”dacă este în situație de clandestinitate sau nu”.

Este vorba despre un cămin care adăpostește 20 de vârstnici și care funcționează în fostul Han Neptun. Acesta funcționează ca întreprindere socială atestată de la AJOFM de aproape un an de zile, însă autoritățile din domeniul social au aflat despre existent centrului abia în mai anul acesta. De atunci, au avut loc controale repetate la finalul cărora au fost lăsate măsuri de remediere. Totuși, în timpul vizitei de săptămâna trecută s-a constatat că aceste măsuri, lăsate atât de ISU cât și de AJPIS, nu au fost duse la îndeplinire. Deși, aceste abateri au fost destul de grave, îngrijirea bătrânilor este impecabilă motiv pentru care, și de această dată, administratorul privat s-a ales cu sancțiuni și noi măsuri de îndeplinit.

Probleme majore au fost descoperite și în două centre din Haleș. De această dată neregulile vizau depozitarea alimentelor motiv pentru care inspectorii OPC au aplicat amenzi maxime.

Pe lista neregulilor constatate, echipele de control au trecut și reabilitări urgente ce trebuie făcute de exemplu la Centru de zi și de noapte din municipiul Buzău și la CITO Râmnicu Sărat dar și găsirea unor soluții pentru servirea mesei la centrul de la Topliceni unde s-a observat că beneficiarii erau ”înghesuiți” în timp ce luam masa.

În concluzie, la Buzău nu poate fi vorba despre rele tratamente aplicate beneficiarilor și nici despre aglomerări care să afecteze bunăstarea celor îngrijiți în astfel de centre. De acest lucru s-au asigurat anterior cei care fac inspecție socială. De altfel, prefectul județului Buzău, Daniel Țiclea, spune că abuzuri precum cele de la Ilfov nu ar fi posibile acolo unde instituții precum Agenția Județeană de Prestații și Inspecție Socială își fac treaba.

Administratorii centrelor care au primit amenzi și măsuri pentru remedierea problemelor au termen de până la 30 de zile pentru îndeplinirea acestora. Totuși, în următoarele două săptămâni, trei dintre centre urmează să fie vizitate și de prefectul Daniel Țiclea care vrea să se asigure că beneficiarii primesc servicii de cea mai bună calitate mai ales că, spune dumnealui, într-un centru de stat coplata unui beneficiar este de 1.375 de lei, iar dacă este cazat într-un cămin privat beneficiarul plătește și până la 3000 de lei.

Totuși, în acest moment gradul de ocupare în centrele din Buzău este de 100%, semn că ar mai fi nevoie de locuri pentru tratarea bătrânilor și persoanelor cu dizabilități.

Pe de altă parte, spune tot prefectul Buzăului, nereguli mari apar când este o suprasolicitare a acestor centre și este de părere că ar fi nevoie de controale neanunțate din partea unor ONG-uri care urmăresc respectarea drepturile omului. Cu alte cuvinte, o implicare masivă a societății civile care ar duce la transparentizarea activităților din centrele de îngrijire. de altfel, aceasta va fi o propunere pe care prefectul Buzăului o va înainta șefilor de la Centru ca o concluzie a controlului de săptămâna trecută.