Actualitate

Ultimele decizii BNR pe probleme de politică monetară. Care sunt noutățile despre rata inflației

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a luat, miercuri, mai multe decizii privind problemele de politică monetară. Într-un comunicat de presă, reprezentanții BNR prezintă, pe rând, toate cele patru măsuri adoptate recent, și, în același timp, anunță care a fost rata inflației din decembrie 2021.

Iată hotărârile CA BNR:

  • majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an, de la 2,00 la sută pe an, începând cu data de 10 februarie 2022;
  • majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 3,50 la sută pe an, de la 3,00 la sută pe an și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 1,50 la sută, de la 1,00 la sută pe an, începând cu data de 10 februarie 2022;
  • păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară;
  • menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

” Rata anuală a inflației a crescut la 8,19 la sută în decembrie 2021, de la 7,80 la sută în noiembrie, urcând și mai mult deasupra limitei superioare a intervalului țintei, în principal ca efect al continuării scumpirii produselor energetice”, scrie în comunicatul BNR care poate fi citit integral aici.