Actualitate

Uluitor! Condamnat pentru trafic de droguri și înscris în registrul corupătorilor sexuali, un profesor a fost menținut la catedră în două școli din Buzău

Este un adevărat cutremur la nivelul a două unități de învățământ-Liceul Al. Marghiloman și Școala gen. nr. 7 din Buzău – ale căror conduceri sunt cercetate pentru abuz în serviciu. Ancheta a fost declanșată în urma unei  autosesizări a polițiștilor cu privire la modul în care a fost menținut la catedră un profesor în vârstă de 40 de ani, R.N., care tocmai a fost condamnat pentru trafic de droguri, în vara acestui an.

Noul an școlar l-a găsit tot la catedră pe profesorul respectiv, cu toate că avea la activ o condamnare cu suspendare, fiind în termenul de încercare, dar era înscris și în Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor. Acest registru se tine de către unitățile de poliție, dar, la începutul fiecărui an școlar, școala solicită certificat de integritate comportamentală care atestă tocmai faptul că profesorii nu au fost în atenția organelor de cercetare penală pentru presupuse abuzuri sexuale. În cazul profesorului buzoian care preda la cele două școli din Buzău, exista și o condamnare cu suspendare care, procedural, se comunică de către Serviciul de Probațiune școlii care l-a încadrat pe dascăl.

În aceste condiții, ancheta pe care tocmai au declanșat-o polițiștii trebuie să arate cine nu și-a făcut treaba astfel încât să fie trecute cu vederea faptele extrem de grave ale profesorului care, potrivit legii, îl împiedicau pe acesta să mai ajungă la catedră.

”Din cercetările efectuate s-a stabilit faptul că unitățile de învățământ nu au desfășurat corespunzător activitățile și verificările specifice impuse de Legea 118/2019 privind Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, cu privire la un bărbat în vârstă de 40 de ani, din Buzău, cadru didactic în ambele școli. Mai mult, în urma investigațiilor, cu privire la aceeași persoană, au fost constatate aspecte ce ar putea fi incidente Legii învățământului preuniversitar 198/2023.” se arată într-un comunicat al IPJ Buzău.

În dosarul care i-a adus o condamnare, profesorul buzoian a recunoscut atât consumul cât și traficul de droguri. Declarația sa de suspect, citată de publicația News Online, menționează că:

”Sunt consumator ocazional de cannabis de aproximativ 7-9 ani.…În legătură cu cumpărările autorizate descrise în procesul- verbal au fost un favor la rugămintea cuiva care nu avea acces să le procure. ….În decembrie 2022 m-am întâlnit cu tânărul acela, ######, care m-a rugat insistent dacă pot să îl ajut să îi fac rost de 1-2 g, motivând că au venit niște cunoștințe din anturaj și vor să se distreze. La rândul meu am apelat la un băiat care stă în zona ####-Câlnăului pe care îl știu sub numele de #####; ##### a mers la București și a adus de acolo, știu că este consumator și m-a ajutat, iar banii primiți de la ###### i-am remis în integralitate lui #####; eu nu am avut niciun avantaj, nici financiar și nici nu mi-am oprit din substanță. În total i-am intermediat lui ###### vânzarea a 3 g de cannabis.”