Actualitate SĂNĂTATE

UN AN DE LA PRIMUL CAZ DE COVID-19, LA BUZĂU. Coșmarul fără de sfârșit al salvatorilor. Atunci erau paralizați de frică, acum au învățat să se ferească de virus

Astăzi se împlinește un an de când Buzăul a înregistrat primul caz de coronavirus. Aproape 10 mii de buzoieni au contractat virusul în tot acest timp iar 270 au pierdut lupta cu boala.  Un an întreg de necunoscut, un an în care medicii și asistenții au dus un război aprig cu coronavirusul și cu urmările lui.  Unii dintre ei s-au îmbolnăvit tratând pacienți cu COVID-19, alții au reușit să nu se infecteze, însă au trăit un stres imens care i-a marcat. Cum au stat lucrurile la începutul pandemiei și cum privesc acum  situația salvatorii în alb, puteți citi în în materialul următor:

Pe 9 martie 2020, Buzăul avea primul caz de coronavirus. O bătrână de 73 de ani, întoarsă recent din Rimini Italia, era primul bolnav de COVID-19 din județul Buzău iar la nivel național erau atunci deja 17 confirmări.  Din acel moment, a început lupta medicilor cu noul virus.  Speriați de necunoscut, salvatorii în alb au fost nevoiți să facă față unei situații la care nu visau nici in cel mai cumplit coșmar al lor.  

”Sincer, mă trec fiorii când mă gândesc la începutul pandemiei. După cum ştiţi, vuia presa din alte ţări despre efectele pandemiei, eram toţi îngroziţi. Aşa cum e şi normal în momentul în care nu ştii cu ce te lupţi, ce va veni şi ce va urma. Da, îmi amintesc de acel prim caz. Sunt mândru să spun că am avut printre primele containere. Nici nu aveam atunci corturi. Am făcut comandă de primul container, iar doamna respectivă a stat în container. Primul caz a fost ţinut la noi şi după aceea a fost transferat la Bucureşti. A urmat al doilea caz, cel din cartierul Poştă şi de acolo, în lanţ, s-a răspândit apoi în tot judeţul Buzău”, a declarat managerul Spitalului Județean Buzau, Claudiu Damian.

Într-un an de zile, medicii au luptat neîncetat cu coronavirusul. Cei mai mulți au rămas în câmpul muncii fără a-și lua măcar câteva zile de concediu.  Unii s-au îmbolnavit și ei de coronavirus și au ajuns pacienți.  Acum, după 12 luni de luptă,  cadrele medicale sunt ceva mai relaxate. Au învățat cum să se protejeze  pentru a nu  se imbolnăvi, au învățat cum să nu se mai teamă atunci când au în față un bolnav infectat .

”Părerea mea e că fiecare a învăţat din această pandemie şi din acest an care a trecut. Cadrele medicale nu s-au mai îmbolnăvit în ultima vreme, nu au mai fost multe focare. Asta înseamnă că au conştientizat, că au învăţat cum să se lupte cu acest virus necruţător. Atât cadrelor medicale, cât şi oamenilor nu le-a mai fost atât de teamă ca la început când, efectiv, erau paralizaţi. Cei din sistemul sanitar erau speriaţi. Foarte mulţi din alte spitale au ajuns să îşi dea demisia din teama de necunoscut şi din teama de a nu se îmbolnăvi. Acum, altfel privesc cadrele sanitare această boală. Sunt mult mai optimiste. Au văzut că dacă ţin măsurile de precauţie şi echipamentul pentru fiecare zonă se pot feri de acest virus, plus că o parte din ei au făcut vaccinul.” a mai spus Damian.

Deși a trecut un an de la confirmarea primului caz de coronavirus în județul Buzău, medicii de la Spitalul Rm Sărat, unitate suport COVID, își amintesc și acum pas cu pas ce s-a întâmplat în momentul în care pacientul a fost adus la poarta spitalului. Fără medicamente specifice noii afecțiuni și fără a ști excat ce trebuie să facă și cum să se comporte, medicii au fost nevoiți să ia decizii și să facă față situației.

”Îmi amintesc foarte bine de prima internare a pacientului cu COVID în spitalul nostru. Nu eram suficient de bine pregătiţi. Am fost cumva forţaţi, obligaţi de împrejurări să internăm pacientul. Nu aveam medicaţia specifică, deşi eram desemnaţi prin Ordin de ministru ca spital suport COVID, nu aveam tot ce trebuia ca să ne putem ocupa de un astfel de pacient. A trebuit să ne comportăm în mod firesc ca şi cu oricare alt pacient, să încercăm să nu ne panicăm, să luăm lucrurile pas cu pas, astfel încât să înţelegem noi întâi şi apoi să abordăm pacientul. A fost chiar un succes, pot să spun”, a declarat directorul medical al Spitalului Municipal din Rm.Sărat, Felicia Vasile.

Una peste alta, primul an de la confirmarea primului buzoian infectat cu coronavirus a fost unul al provocărilor pentru medicii de la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat. Practic, în aceste luni, cadrele medicale au avut parte de o experiență cu totul nouă. Activitatea de zi cu zi s-a schimbat radical, la fel și modul în care trebuie abordați pacienții.

”În primul rând a fost un an al provocărilor. Pentru mine personal, din postura de director medical, a fost destul de complicat. Nu aş putea să spun greu, dar destul de complicat pentru că a trebuit să mă adaptez atât unor noi structuri organizatorice, unor noi condiţii epidemiologice, iar ca medic a fost destul de dificil din punct de vedere al abordării pacientului. Eram puşi în faţa unei situaţii total necunoscute ca specialitate, dar şi ca atitudine vis-a-vis de pacient. Pe de altă parte, a fost importantă comunicarea în interiorul echipei medicale a Spitalului mun. Rm. Sărat. A trebuit într-un mod deosebit să stabilim aceste reţele şi relaţii de comunicare.  Nu toată lumea era pregătită şi nu era o boală care se adresa tuturor specialităţilor. Am fost nevoiţi să vorbim cu toţii aceeaşi limbă”, a  mai spus Vasile.

Deși nu mai au teama de la început, medicii știu că războiul nu s-a terminat. Specialiștii vorbesc despre un al treilea val al pandemiei iar în Spitalul Județean de două săptămâni a început, din nou, nebunia. Numărul internărilor a crescut, după o perioadă de acalmie, iar ce este si mai grav este că mulți bolnavi ajung în stare gravă si au nevoie de îngrijiri la terapie intensivă.

”În februarie, capacitatea paturilor era ocupată în proporție de 25 % pe secțiile Pneumologie și Infecțioase iar la ATI erau câteva paturi libere. De două săptămâni, capacitatea la cele două secții este ocupată undeva la 60-70%, iar la ATI toate cele 12 paturi sunt ocupate. Pacienții se testează acasă și ajung la spital cu simptomatologie severă, vin cu saturații scăzute și au nevoie de oxigen. E îngrijorător pentru că în toată țara se ocupă ușor, ușor toate paturile ATI.”. a spus șeful  SJU Buzau Claudiu Damian.

La an an de la primul caz de COVID-19, Buzăul numără  9798 pacienți infectați cu coronavirus, cu 29 de cazuri noi astazi, 9 martie 2021.  Dintre acestia, 9189 s-au vindecat iar 270 au piedut lupta cu temutul virus.