Actualitate

Un avion Mig 21 Lancer, ”construit” la Boboc! Aeromodelul a fost realizat de un elev. Cum a reușit

Examenul final, după doi ani de studiu la Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene, a reprezentat pentru elevul caporal Balogh-Nuc Cristian o mare provocare dar și împlinirea, cel puțin pe jumătate, a visului de a controla un avion de luptă Mig 21 Lancer. Elevul care s-a specializat în electromecanică și automatizări de bord a avut ca temă de final de curs realizarea unui aeromodel la scară după avionul de luptă Mig 21 Lancer, aflat în dotarea Forțelor Aeriene Române. Practic, obiectivul proiectului a fost realizarea aeromodelului funcțional și prezentarea acestuia în zbor.

Cum, examenul de final este un pas extrem de important în cariera pe care vrea să o urmeze, elevul și-a dat toată silința în a-și demonstra calitățile dar și cunoștintețe acumulate așa că s-a pus pe treabă.

„După stabilirea obiectivelor am început construcția prin tăierea manuală a tuturor pieselor din polistiren extrudat, prelucrarea și asamblarea acestora prin lipire. Aeromodelul este echipat cu suprafețe de comandă mobile asemenea avionului real (eleroane, direcție, stabilizator comandat) acționate electric. Pentru sistemul de propulsie am optat pentru un motor electric trifazat care antrenează o elice cu două pale amplasate în partea posterioară a fuzelajului. Aeromodelul poate fi controlat la distanță prin intermediul unei telecomenzi speciale și poate executa manevre acrobatice”, a povestit elevul.

În final, proiectul a fost prezentat cu succes, iar aeromodelul său a avut parte de un zbor lin.

”„Cine crede în zbor e stăpân peste zare!” este citatul care l-a învățat că nimic nu este imposibil și l-a motivat până în prezent pe elevul caporal Balogh-Nuc Cristian din anul 2 de studiu, specialitatea Electromecanică și automatizări de bord. În decursul zilei de 20 iulie, acesta a susținut ultima probă a examenului final, respectiv prezentarea lucrării de diplomă. Pentru această lucrare a realizat un aeromodel la scară după avionul de luptă Mig 21 Lancer, aflat în dotarea Forțelor Aeriene Române”, au scris reprezentanții Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene.

În viitor, elevul caporal Balogh-Nuc Cristian își dorește să exploateze aeronava Mig 21 Lancer la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii.

”Suntem convinși că va avea parte de o carieră plină de succes!”, au notat cei care l-au supravegheat pe Cristian în cei doi ani de curs la Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene.