Actualitate

UN BRAND LOCAL! ”Marghilomana”, cafeaua lăsată moștenire de Alexandru Marghiloman, ar putea aduce mii de turiști la Buzău! Toate restaurantele ar trebui să o aibă în meniu (Foto colecție)

Fie că e neagră, simplă, sau combinată cu lapte, caramel ori condimente specifice, nu trece zi fără să savurăm o cafea. Cafeaua poate fi făcută la filtru, la ibric, la nisip sau la modernul esspresor.

Rețete sunt sute, însă Buzăul se poate mândri cu o cafea unică. Vorbim aici despre renumita rețetă a cunoscutului om politic Alexandru Marghiloman. O rețetă care a luat naștere din pură întâmplare, dar care a devenit, în scurt timp, preferata marilor aristocrați, reușind să dăinuie secole întregi.

Cum a luat naștere „Marghilomana“

Fostul prim ministru, Alexandru Marghiloman, era renumit pentru pasiunea pentru cafea, pentru plăcerea cu care savura licoarea cu fiecare ocazie. Indiferent unde se afla. Legenda spune că „Marghilomana“, licoarea patentată de ilustrul om politic, a luat naștere chiar în timpul unei partide de vânătoare. La un moment dat, Marghiloman i-ar fi cerut valetului să-i prepare o cafea. Numai că slujitorul  și-a dat seama că nu are unul dintre ingredientele principale, apa necesară preparării licorii. A  fost nevoie de o improvizație pentru ca Marghiloman să poată servi cafeaua. Marele om politic i-a cerut valetului să folosească în loc de apă, rom de Jamaica.

Rezultatul a fost peste așteptări. A rezultat o cafea extrem de gustoasă, aromată, „Marghilomana“, cafeaua preferată a lui Marghiloman și a tuturor aristocraților vremurilor. Participanții la balurile organizate în „Sala Domnească“ de la Hanul lui Manuc sau cei care treceau pragul celebrei Case Capșa, comandau întotdeauna „un marghiloman“ sau „o marghilomană“.

„Marghilomana“, celebra cafea preparată cu rom de Jamaica, după rețeta lui Alexandru Marghiloman, și-a păstrat faima de-a lungul anilor, și în prezent fiind una dintre cele mai rafinate și mai căutate licori în cafenelele din marile orașe. Din păcate, nu și la Buzău, orașul natal al celui care a inventat-o și care i-a dat numele.

Cum se prepară ”Marghilomana”

Pe vremuri, Marghilomana se fierbea în ibrice aşezate pe nisip încălzit cu cărbuni. În filigeană, boierul Marghiloman adăuga un strop de rom Jamaica sau de coniac foarte fin. Astăzi, există mai multe feluri de a prepara această cafea, nelipsit din toate fiind romul sau coniacul. La foc mic, se pun la fiert într-un ibric 100 ml de coniac şi două linguriţe de zahăr. Când amestecul dă în clocot se adaugă şi trei linguriţe de cafea. Se trage ibricul, se acoperă şi, după circa 2-3 minute, când cafeaua cade la fund, licoarea rezultată se pune într-o ceaşcă.

Un alt mod de preparare constă într-o ceaşcă cu apă, care se pune la fiert, tot în ibric, cu o linguriţă de zahăr. Când apa dă în clocot, se adaugă romul şi cafeaua. Se serveşte fierbinte.

Primăria ar putea propune prin Consiliul Local promovarea cafelei Maghiloman

 „Marghilomana“, deși este un bun local, este prea puțin sau chiar deloc promovată, deși ar putea aduce o serie de beneficii Buzăului. La fel ca produsele tradiționale cu care Buzăul se mândrește și se identifică, precum gustoșii covrigi, cafeaua lui Alexandru Marghiloman ar trebui promovată conform adevăratei valori, astfel încât să devină cu adevărat un brand al Buzăului. În orice cafenea sau restaurant din oraș, la orice terasă deschisă pe perioada verii, cafeaua preparată după rețeta lui Marghiloman ar trebui sa fie principalul produs din meniu, cel care să atragă pasionații de o cafea adevărată, cu un gust intens.

Sarcina le revine inclusiv autorităților locale. Promovarea licorii într-un program special, ori în cadrul unor festivaluri sau alte evenimente, ar trebui să devină o prioritate. O atenție sporită acordată cafelei Marghiloman poate salva o comoară a Buzăului, poate duce la o promovare a ceea ce are mai de preț orașul. Și, de ce nu, promovarea și punerea acestui bun local acolo unde îi este locul pot determina orice persoană care tranzitează Buzăul să facă un scurt popas pentru a savura o cafea tradițională, cu un gust de neuitat și parfum de istorie.

Distribuie acest articol !