Actualitate

ANUNȚ IMPORTANT! Inspectoratul Școlar, precizări despre cum se va face triajul în sala de examen

Inspectoratul Școlar Județean vine cu precizări clare într-una dintre cele mai discutate situații cu care se confruntă, cu doar câteva ore înaintea Evaluării Naționale, mii de elevi care mâine sunt așteptați în sălile de examen.

Într-un comunicat de presă postat în urmă cu doar câteva minute pe site-ul instituției de învățământ, Inspectoratul Școlar Județean explică cum se va face triajul epidemiologic al elevilor și cadrelor didactice înaintea intrării în sala de examen.

În primul rând, oficialii din învățământ ne asigură că triajul epidemiologic va fi făcut de cadre medicale. Atât în centrele de examen din mediul urban cât și în cele din mediul rural vor fi medici și asistenți școlari care vor supraveghea starea de sănătate atât a candidaților cât și a supraveghetorilor.

Fiecare persoană care va intra în unitatea de învățământ va trebui să treacă ”proba termometrului”.

”Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact, temperatură ce nu trebuie să depășească 37.3 ̊C. În cazul în care temperatura înregistrată depășește maximul admis, se repetă măsurarea acesteia de trei ori succesiv, la interval de 2-5 minute. Măsurarea temperaturii se va face cu termometrul noncontact și se va realiza la umbră. Dacă temperatura depășește valoarea admisă, persoana respectivă nu va fi lăsată să intre și va fi trimisă către medicul de familie. Dacă acest lucru se va întâmpla în cazul unui elev, atunci acesta va susține examenul în sesiunea specială”, ne-a spus Adina Ionescu, purtătorul de cuvânt al IȘJ Buzău.  

În atenția cadrelor medicale vor fi și alte simptome specifice COVID-19.

”Observarea clinică a simptomelor respiratorii de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată va fi un alt criteriu de acces. La fel, dacă vor fi observate aceste simptome, elevii vor fi trimiși la medicul de familie, urmând ca să susțină examenul in etapa special”, a adăugat Adina Ionescu.

Iată ce măsuri au mai fost luate în școli, potrivit comunicatului emis de IȘJ Buzău:

• se realizează curățenia și dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de curs (pupitre, mese, scaune), clanței ușii, mânerelor de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ștergere cu apă și detergent, apoi cu substanțe biocide;

 • intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare, către sălile de examen și alte încăperi, vor fi semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat;

• se asigură existența, în regim permanent, de săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar;

• În sălile de clasă, examenele se vor desfășura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanță între candidați, pe rânduri și între rânduri, de 2 m unul față de celălalt.

În Buzău sunt înscriși la Evaluarea Națională 3833 de elevi și au fost organizate 103 centre de examen.

Regulile trebuie să ajungă la toți elevii! Distribuiți!