Actualitate

Un buzoian la „Gala Tezaure Umane Vii – 2022”. Cine este cel mai nou deținător al acestei distincții

38 de creatori şi păstrători ai valorilor tradiționale românești din întreaga țară, care au obținut titlul onorific de Tezaur Uman Viu în ultimii trei ani, au primit distincțiile din partea Ministerului Culturii. Gala ”Tezaure Umane Vii – 2022” a avut loc în județul Argeș, după 2 ani de pandemie, în care titlurile nu au fost acordate într-un cadru oficial de acest gen.

Printre cei 38 de laureați ai galei se numără și buzoianul Liviu Balâc – meșter popular în prelucrarea lemnului și realizarea de icoane din lemn, numit ”Tezaur Uman Viu” în acest an.

”Scopul evenimentului este acela de a-i celebra și premia pe cei care au obținut titlul de Tezaure Umane Vii în anii 2020, 2021 și 2022 și care țin în viață creația românească tradițională. Totodată, prin acest eveniment care nu a mai fost organizat în ultimii doi ani, din cauza contextului pandemic, Ministerul Culturii își arată recunoștința față de persoanele care promovează și lasă moștenire, tuturor, elemente de patrimoniu național imaterial. De asemenea, Gala va da curs expresiei artistice a meșterilor și a rapsozilor populari, ce vor prezenta momente artistice reprezentative pentru titlul pe care l-au obținut”, se arată într-un comunicat al Ministerului Culturii.

Liviu Balâc se alătură altor trei Tezaure Umane Vii din județul Buzău – Amelia Papazissu, Mircea Micu și regretata Adela Petre.