Actualitate

Un buzoian, la jocurile Invictus. Lotul României pleacă azi la Haga

foto: captură video MApN

20 de militari români care au fost răniți în misiuni pleacă astăzi la Haga, unde vor reprezenta România la jocurile Invictus. Este a treia oară când militarii români participă la competiția sportivă internațională, după edițiile din 2017 și 2018, desfășurate În Canada, respectiv Australia. Jocurile Invictus susțin recuperarea fizică și psihică a militarilor răniți în operațiuni militare, iar echipa României este formată din militari răniți care sunt clasați cu gradele II şi III de invaliditate sau apt limitat.

Printre cei 20 care pleacă la Haga se numără și un buzoian. Este vorba despre Eugen Mănăilă, plutonier adjutant principal în rezervă. În vârstă de 52 de ani, militarul buzoian a fost rănit pe 19 februarie 2010, în Afganistan, unde se afla în misiune cu Batalionul 33 Vânători de Munte „Posada”. El a suferit un traumatism la piciorul drept, 3 coaste fracturate, o fractură pumn mâna dreaptă și ambii umeri afectați și are  gradul 2 de invaliditate.

,,Fac parte din Invictus România aproape de la înființarea acesteia și sunt bucuros că majoritatea obiectivelor inițiale s-au realizat. Proiectul Invictus ne-a ajutat pe noi, veteranii răniți în teatrele de operațiuni ai Armatei Românei, să ne transforme din oameni cu probleme fizice și psihice, diferite din multe puncte de vedere, într-o mare familie, unde acceptarea, toleranța, ajutorul și nu în ultimul rând camaraderia să reprezinte normalitatea relațiilor dintre noi. Am reușit, și o facem în continuare, să demonstrăm că imposibil este doar un cuvânt și nu o condiționare, ajungând exemple pentru mulți oameni, în special pentru cei care au trecut prin diferite traume. Sportul, în sensul activității fizice pentru sănătate, ar trebui să fie prezent în întreaga societate, indiferent de vârstă și posibilități, pentru că aduce cu sine lucruri și stări de neprețuit, și aici aș enumera primele două în ordinea importanței: starea de bine și sănătatea. Mulțumirile mele se îndreaptă în egală măsură către familia mea, către inițiatorul Invictus România, domnul Luca Petre, către managerul actual și coordonatori ai proiectului, către sponsori și factori decidenți, către voluntarii ce sunt lângă noi la toate activitățile și nu în ultimul rând, către camarazii mei care se implică cu multă dragoste în proiect.”, a declarat Eugen Mănăilă, citat de oficialii din Armata Română.

Ultima structură în care a fost încadrat este Batalionul 620 Operații Speciale „Băneasa-Otopeni”, Buzău.

Potrivit Ministerului Apărării Naționale, lotul României va concura la şapte discipline sportive.

”Aceasta va fi a treia participare a echipei Armatei României la competiția sportivă internațională care susține recuperarea fizică și psihică a militarilor răniți în operațiuni militare, după edițiile din Toronto (2017) și Sydney (2018).

Echipa Invictus România va fi formată din 20 de militari răniți, clasați cu gradul II și III de invaliditate sau apt limitat. Aceștia vor concura la 7 discipline sportive, dintre care 6 discipline individuale (tir cu arcul, atletism, rowing, powerlifting, ciclism și înot) și una de echipă (volei din poziţia şezând).”

Buzoianul Eugen Mănăilă va concura la trei discipline: powerlifting, rowing și atletism – aruncarea bilei.

Înaintea plecării spre Haga, lotul României a fost primit la Palatul Cotroceni, unde a avut loc o ceremonie specială dedicată militarilor români ce vor reprezenta țara la jocurile Invictus.