Actualitate

Avem geoparc UNESCO, dar ce urmează? Ce spune ”părintele” proiectului

Sursa foto tinutulbuzaului.org

Aproape 16 ani de muncă în echipă. Au fost ani întregi în care specialiști, profesori, studenți, autorități locale și județene, au făcut tot ceea ce au știut mai bine pentru a demonstra că Ținutul Buzăului merită să primească statutul de geoparc UNESCO. Iar acum, după toate eforturile, își văd visul împlinit: Ținutul Buzăului a primit recunoașterea meritată, fiind inclus pe lista geoparcurilor UNESCO. Într-o intervenție la Focus Tv, “părintele” acestui proiect, profesorul Alexandru Andrășanu, a vorbit despre momentul în care a luat naștere ideea și despre pașii urmați.

“A început în 2006, sunt aproape 16 ani de atunci.  Depunerea dosarului a fost în anul 2020.E un moment de foarte mare bucurie, merităm să ne bucurăm, a fost o muncă lungă,a fost un parteneriat, e un succes de echipă, un succes excepțional pentru județul Buzău, dar foarte important pentru România. Geoparcul are nu doar o recunoaștere a unor valori locale deosebite, geologice, cu o importanță internațională, valori culturale, ci este recunoașterea rezultatelor muncii.”

După apariția ideii de înființare a Geoparcului Ținutul Buzăului, a urmat un parteneriat între Universitatea din București și Consiliul Județean Buzău. Apoi, în timp,  li s-au alăturat autorități locale și mulți alți parteneri, care au luptat în toți acești ani pentru a aduce Ținutul Buzăului pe lista geoparcurilor UNESCO. A fost o muncă de echipă, care a dat roade. În toamna anului trecut, o echipă formată din doi evaluatori ai UNESCO a venit la Buzău. Timp de patru zile, evaluatorii au verificat mare parte din localităţile ce alcătuiesc geoparcul. La final, încântaţi de frumusețile locurilor, au dat un vot pozitiv. Acum, în urma votului decisiv al board-ului UNESCO, Ținutul Buzăului devine al doilea geoparc acreditat UNESCO din România, după Țara Hațegului.

“E un model de colaborare și de dezvoltare pentru România, faptul că de atâția ani putem lucra împreună. A fost o muncă ce a beneficiat de un cadru coerent.Consiliul Județean a inclus în Strategia de Dezvoltare acest proiect și a susținut foarte puternic derularea lui, apoi Universitatea din București, cu specialiști, studenți, partenerii pe care îi are, a asigurat suportul științific și mai ales expertiza în ceea ce înseamnă construcția unui geoparc UNESCO pentru că Universitatea administrează un statut UNESCO în Geoparcul Țara Hațegului. Este important acest tip de parteneriat pentru că geoparcul este un teritoriu, are 18 comune,  a însemnat foarte mult implicarea consiliilor locale, oamenilor, și este un teritoriu de dezvoltare unde se crează un cadru care capătă un statut internațional, are un renume și astfel poți să atragi investiții, beneficiezi de  o promovare internațională și de o etichetă de calitate.“

Cei 16 ani nu au fost deloc ușori. A fost o perioadă grea pentru specialiștii care au lucrat la acest proiect, dar plini de succese. Însă, munca nu se oprește odată cu includerea Ținutului Buzăului pe lista UNESCO. Pentru că la fiecare 4 ani, geoparcul va fi reevaluat.

“Am terminat o perioadă de construcție, urmează o perioadă de dezvoltare. Geoparcul va fi reevaluat și validat peste 4 ani și trebuie să demonstreze că acest statut aduce beneficii comunităților locale și creează un cadru pentru inițiative pentru noi proiecte, atragerea turiștilor, dezvoltarea geoturismului și  este o marcă de calitate pentru România. Trebuie să participăm activ la viața rețelei, vom fi conectați cu celelalte 176 teritorii, să participăm la întâlniri. Prima participare internațională a reprezentanților Ținutului Buzăului va fi în Italia, la Torino, unde va avea loc o conferință europeană la care vin sute de participanți și unde delegația Ținutului Buzăului trebuie să se prezinte, să se facă cunoscută, va fi un târg de geoturism,e bine să prezentăm oferte locale de turism. Apoi, toată muncă din teritoriul geoparcului care înseamnă o bună colaborare cu autoritățile locale, să fie proiecte în folosul comunităților, să căutăm finanțări,  să dezvoltăm proiecte de la cercetare la educație, dar și noi puncte de vizitare turistică. Apoi, munca trebuie să fie promovată și evaluarea va lua în considerare progresul făcut.”

Lect. univ. dr. Alexandru Andrășanu, inițiatorul proiectului

Ținutul Buzăului este un teritoriu complet rural care cuprinde 18 comune. În acest areal se găsesc, printre altele, Vulcanii Noroioși, munții de sare, așezările rupestre de la Aluniș și renumiții trovanți de la Ulmet.