Actualitate

UN LABORATOR MOBIL TRIMIS DIN PRAHOVA VA STABILI GRADUL DE POLUARE DUPĂ DEZASTRUL DE PE ȘOSEAUA POGONELE. E uimitor ce arată primele măsurători

Specialiștii de mediu verifică dacă fumul dens și negru degajat în timpul incendiului de proporții care a izbucnit la depozitul de deșeuri electrice și electronice din Buzău a afectat calitatea aerului. Primele date preluate de la stația amplasată în fața Agenției pentru Protecția Mediului Buzău au arătat că nu s-au înregistrat depășiri la principalii indicatori monitorizați zilnic, în zonă. În schimb, pentru a ști cu exactitate dacă fumul a poluat sau nu aerul în alte zone ale municipiului, a fost solicitat sprijinul unui laborator mobil din județul Prahova.

“Nu s-a înregistrat absolut nimic la stația din centrul orașului și nici nu avea cum să se înregistreze deoarece direcția vântului nu a favorizat pana de dispersie spre oraș. După cum ați văzut, și ANM a prognozat că nu o să bată vântul spre oraș . În orice caz, am solicitat președintelui Agenției Naționale, ni s-a aprobat și se deplasează către Buzău, laboratorul din Prahova care să monitorizeze tot timpul care este calitatea aerului în zona locuită. În funcție de evoluția evenimentelor vom lua măsuri, dacă este cazul. Ei vor veni să monitorizeze dacă este sau nu influențată atmosfera în zona locuită.”,a declarat pentru șansanews.ro Forin Diaconu, directorul executiv al APM Buzău.

Echipa de specialiști a ajuns după amiază la Buzău, pentru verificări. Primele date arată că aerul din Buzău nu ar fi fost poluat însă urmează noi analize ale căror rezultate vor fi gata mâine.

“Suntem la fața locului. Principala noastră grijă este să protejăm sănătatea populației. Am realizat 3 măsurători. Prima chiar la locul incendiului unde am detecat valori crescute la monoxid de carbon. Colegii mei vor prelucra datele și mâine vom avea rezultatele. Am realizat încă 2 măsurători în zona populată, în cartierul Mihai Viteazu, unde sunt valori normale. Deci zona rezidențială nu ar fi afectată. Dar mâine vom avea rezultatele finale. Locuitorii municipiului nu au fost puși niciun moment în pericol deoarece am fost favorizați de viteza vântului care nu a purtat norul spre oraș. Am văzut încă o dată locul unde s-a declanșat incendiul, dar vom monitoriza în continuare și datele de calitate a aerului de la Stația Buzău 1. “, a declarat la Focus Tv Oana Neagu, șef serviciu monitorizare și laboratoare APM.