Actualitate

UN PRIM PAS PENTRU “MUZEUL EROILOR”! Instituția ar urma să fie ridicată în incinta Cimitirului Eroilor

Buzăul ar putea avea în curând un muzeu al eroilor, o instituție ridicată în memoria ostașilor care și-au dat viața pentru patrie, și care va pune în valoare ansamblul din Cimitirul Eroilor.

Miercuri, în ultima ședință din acest mandat, consilierii locali municipali buzoieni au aprobat, cu unanimitate de voturi, proiectul privind realizarea unui astfel de muzeu. Toți aleșii au votat favorabil studiul de fezabilitate dar și indicatorii tehnico economici. Potrivit proiectului aflat pe masa consilierilor buzoieni, în incinta Cimitirului Eroilor din Buzău ar urma să fie construit un muzeu care să găzduiască diverse activități culturale, proiecții de film cu teme inspirate din faptele eroilor, care să contribuie la dezvoltarea infrastructurii culturale dar și a turismului cultural. Pe de altă parte, spun inițiatorii proiectului, Muzeul Eroilor ar crește atractivitatea și ar pune în valoare întreg ansamblul din cimitirul cu același nume.

Proiectul votat miercuri de aleșii municipali prevede construirea unei clădiri cu regim P+E, cu o suprafață de 140 mp. Valoarea proiectului este estimată la aproape 2 000 000 de lei iar durata de execuție de 12 luni.

Cimitirul Eroilor din Buzău este considerat cel mai mare cimitir din ţară în care se odihnesc eroii neamului.  Este vorba despre aproape 10 000 de ostași căzuți în Primul Război Mondial: români, germani, austro-ungari, ruşi şi bulgari, turci şi italieni. Cimitirul Eroilor din Buzău a fost inaugurat în data de 8 octombrie 1931, în prezenţa Regelui Carol al II-lea. Iar în 2018, Cimitirul Eroilor a fost reinaugurat printr-un amplu eveniment la care au luat parte autorități dar și oficiali militari din țară și de peste granițe.