Actualitate

PREMIERĂ LA COLEGIUL MIHAI EMINESCU! Ce facilitate vor avea elevii, după reabilitarea clădirii de la Piață? Când vor reveni ”acasă” (video)

Clădirea istorică care găzduiește de mai bine de o sută de ani Colegiul Național ”Mihai Eminescu” va fi, după reabilitare, prima clădire educațională din Buzău care va avea lift.

Sediul aflat în apropierea Pieței Centrale se află într-o perioadă de reabilitare totală astfel că după finalizarea lucrărilor întregul spațiu va arăta complet diferit.

Șantierul a fost deschis în urmă cu mai bine de un an, iar lucrările au ca termen de finalizare primăvara anului 2021. Totuși, pandemia a încetinit ritmul de lucru. Motivele fiind, pe de o parte, achiziția greoaie a materialelor de construcție necesare, iar pe de alta, forța de muncă, în condițiile în care piața buzoiană se confruntă cu o criză acută de meseriași.  De altfel, la refacerea Colegiului Național Mihai Eminescu lucrează și mai mulți muncitori aduși din India și Vietnam.

,,Într-adevăr și societatea care derulează acest contract are anumite probleme tot din cauza pandemiei.Sunt probleme cu achiziția de materiale de construcție. Nu se poate face această achiziție decât cu banii jos pentru că nu mai oferă nimeni produse cu plata la termen, oamenilor temându-se de evoluția piețelor financiare. O altă problemă este legată de forța de muncă. Acolo lucrează câteva echipe de ingineri pentru că nu au găsit muncitori specializați nici la Buzău, nici în împrejurimi”,  a explicat Ionuț Apostu, viceprimarul Primăriei Buzău.

Cele mai mari întârzieri sunt la acoperișul clădirii, aici fiind de altfel și partea cea mai dificilă a lucrărilor.

”Se lucrează. Sunt într-adevăr unele întârzieri la partea de acoperiș. Cred că doar  treime din acoperiș a fost înlocuit. Acolo a fost și lucrarea cea mai grea pentru că, dacă au observat buzoienii, acolo a fost adusă o macara de mare capacitate. O altă dificultate se leagă de faptul că această construcție este foarte mare și acoperișul fiind masiv trebuie să lucreze pe sectoare. Dacă s-ar decoperta o jumătate din acest acoperiș, atunci întreg acoperișul s-ar prăbuși pentru că este foarte înalt”, a anunțat viceprimarul Ionuț Apostu.

Însă, după reabilitare pe lângă faptul că va deveni una dintre cele mai frumoase clădiri istorice din oraș, sediul Colegiului Național Mihai Eminescu va fi și prima clădire educațională ce va avea lift.

”Se lucrează foarte mult la interioare, partea de fațadă este finalizată pe două laturi. Cel mai important este că va trebui montat liftul. Va fi prima clădire educațională din Municipiul Buzău care va avea lift”, au spus autoritățile locale

În mod normal, termenul de finalizare este februarie 2021, însă după această dată urmează și alți pași ce trebuie parcurși până când unitatea de învățământ va fi pregătită să-și reprimească elevii.

”Este cel mai mare proiect educațional  derulat în ultimii ani în Municipiul Buzău. Vorbim de o investiție de peste 5,5 milioane de euro. Eu am încredere că lucrările se vor derula și vor fi finalizate. Dar, dincolo de termenul de finalizare a construcției și recepția acestor lucrări vorbim și de alte aspecte și alte lucrări ce țin de achiziția de mobilier, de proceduri operaționale legate de mutarea elevilor și a băncilor. Iată, sunt multe aspecte, motiv pentru care nu pot spune acum un termen de mutare a elevilor” a mai explicat Ionuț Apostu.

Proiectul de reabilitare este finanțat din fonduri guvernamentale prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Colegiul Național Mihai Eminescu datează din 1939, iar ultima reabilitare a avut loc înainte cu 18 ani. Pe perioada lucrărilor , întregul colectiv al liceului a fost mutat în clădirea de pe strada Transilvaniei, acolo unde își desfășura activitatea Colegiul Costin Nenițescu. După revenirea elevilor în clădirea din apropierea Pieței Centrale, autoritățile locale au în plan să reabiliteze total și clădirea de pe strada Transilvaniei și să înființeze acolo o facultate sau o școală de învățământ dual, după model german, așa cum există la Broșov.