Actualitate Șansa de Ramnicu Sărat

Un spital cu tradiție, cu activitate de cabinet medical. Cine suferă? Pacienții, trimiși să se trateze la zeci de kilometri de casă

Bolnavii, plimbați între spitale din cauza deficitului de medici. Se întâmpla la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat, una dintre cele mai solicitate unități medicale din județ, dar care, din cauza lipsei acute a medicilor specialiști, are activitatea medicală redusă la minimum. Spitalul care în trecut trata pacienți inclusiv din Vrancea și din comunele limitrofe municipiului Râmnicu Sărat a ajuns să semene cu un cabinet medical. În aceste condiții, bolnavii care ar fi putut primi asistență medicală aproape de casă sunt trimiși la Spitalul Județean din Buzău. Și dacă drumul de zeci de kilometri nu ar fi suficient, când ajung la Buzău sunt nevoiți să aștepte ore în șir pentru că unitatea medicală este suprasolicitată. Cu alte cuvinte, este o situație critică care are nevoie de o rezolvare urgentă.

Într-o postare pe Facebook, Vlad Pufu, senatorul PNL, a explicat cât de gravă este situația punctând, în același timp, consecințele dezastruoase pe care le-ar avea. Mii de pacienți au de suferit, iar perpetuarea situației va genera efecte în lanț dacă primarul municipiului Râmnicu Sărat, Sorin Cârjan, în subordinea căruia se află unitatea medicală, nu va lua măsuri rapide.

”Spitalul Municipal Rm. Sărat se confruntă cu un deficit mare de medici specialiști. Nu are nici un medic din specialitățile radiolog și neonatolog, pentru ATI există doar o jumătate de normă, iar alte secții și compartimente au la rândul lor deficit de specialiști. Afectată este inclusiv secția chirurgie, pentru că în lipsa unui medic ATI nu se poate realiza nici o intervenție chirurgicală. Direcția de Sănătate Publică s-a sesizat și, cu sprijinul Instituției Prefectului, a fost perfectat un protocol de colaborare cu Spitalul Județean de Urgență Buzău. Acesta a fost însă prost înțeles de conducerea Spitalului Municipal Rm. Sărat, care a ajuns să trimită la Buzău un număr mare de pacienți, inclusiv bolnavi care puteau fi tratați la Râmnic”.

”Consecințele sunt de-a dreptul dezastruoase pentru Spitalul Județean Buzău, ai cărui medici au ajuns să fie epuizați din cauza numărului prea mare de pacienți pe care îi au de tratat. Într-o adresă semnată de conducerea SJU Buzău, se arată situația gravă în care a ajuns unitatea din cauza a ceea ce se întâmplă la Râmnicu Sărat: activitatea la UPU a ajuns să fie blocată, timpii de așteptare pentru ceilalți pacienți au crescut, iar mulți medici au anunțat deja că nu mai vor să facă gărzi, din cauza suprasolicitării. Asta în timp ce la Rm. Sărat spitalul este adus la stadiul de cabinet medical de lipsa de implicare a primarului Cârjan!”, scrie Vlad Pufu, pe pagina de Facebook.

Cum situația trenează deja de o perioadă destul de lungă, iar fluxul de pacienți crește de la săptămână la alta, în timp ce soluțiile întârzie să vină, conducerea Spitalului Județean Buzău cere, la rândul său, o rezolvare rapidă pentru funcționarea Spitalului de Râmnicu Sărat în condiții normale în caz contrar desființarea secțiilor cu deficit major de medici.

”Conducerea SJU Buzău cere soluții pentru ca spitalul de la Rm. Sărat să funcționeze în condiții normale ori ca unele secții să fie desființate și preluate, cu tot cu personal, de unitatea sanitară din Buzău”, scrie Vlad Pufu care punctează faptul că unitatea medicală de la Râmnicu Sărat trebuie să rămână un spital cu activitatea la capacitatea normală.

În plus, Vlad Pufu menționează că totul s-ar putea rezolva prin dialog și prin implicarea primarului Sorin Cârjan.

”Mie îmi place când pesediștii se încaieră între ei, dar nu atunci când o fac pe spatele oamenilor. Personal consider că Spitalul Municipal Rm. Sărat trebuie să funcționeze normal, pentru a asigura un act medical de calitate pentru pacienții săi, nu să joace ping-pong cu bolnavii! Nevoia oamenilor din zona Râmnicului de a avea un spital în apropiere este reală, vitală și e timpul ca primarul Sorin Cârjan și directorul medical, manager de facto al Spitalului Municipal Rm. Sărat, să ia măsuri și să facă dovada implicării pentru comunitate. Prin dialog, cei doi pot ajunge la o soluție, care să dea dovada competențelor unei echipe. Pentru că până la urmă despre asta este vorba: primarul și managerul trebuie să fie o echipă”, a scris Vlad Pufu.

Senatorul PNL menționează că acest semnal de alarmă nu trebuie interpretat politic și că așa cum a dat acest exemplu negativ din zona administrației PSD laudă echipa primar-manager de spital de la Smeeni.

”Acolo se demonstrează că unde există oameni gospodari și pricepuți, se poate! La spitalul din Smeeni vom merge, probabil, cu toții, în scurt timp dacă nu se găsește rezolvarea acestei situații de criză!”, încheie postarea pe Facebook, senatorul PNL.