Actualitate POLITICĂ

Atenție, bugetari! Se schimbă iar legea care reglementează activitatea exercitată dintr-o funcție publică

Sesiunea parlamentară din toamnă ar putea aduce noi schimbări în legislația care reglementează funcția publică. Este vorba, în principal, despre noi reglementări pentru evaluarea funcționarilor publici. Anunțul a fost făcut, într-o emisiune televizată, de deputatul PNL de Buzău Gabriel Avrămescu. Parlamentarul liberal a anunțat că a fost învestit, în interiorul partidului, cu sarcini pentru elaborarea de noi inițiative legislative prin care funcțiile din administrația publică să fie supuse unor norme mai clare.

” E clar că avem un cod administrativ în momentul acesta care a fost realizat pe repede înainte, în 2019, și este un amalgam de măsuri și legi vechi sau traduceri din legislația europeană, puse la un loc. Sunt multe aspecte interpretabile, nu sunt clare, tranșate, permit interpretări și trebuie clarificate astfel încât autoritățile publice locale, cât și cetățenii să înțeleagă foarte bine ce se dorește cu această legislație.” a afirmat, la Campus TV, deputatul Gabriel Avrămescu.

Un prim aspect care va fi urmărit este modul în care vor fi evaluați cei care dețin funcții publice. Liberalul nu a detaliat  ce anume va fi schimbat în modul actual în care funcționarii publici sunt evaluați anual.

”Cred că trebuie stabilite niște criterii clare în codul administrativ. Să știm foarte clar la ce ne referim: la indicatori, la obiective. Toate aceste lucruri trebuie să fie deziderate în orice activitate desfășurată de cineva aflat într-o funcție publică… Cetățenii trebuie să beneficieze de servicii oferite de funcționari publici care conștientizează că sunt acolo în interesul cetățenilor, să-i ajute pe cetățeni, nu să-i încurce!” a declarat deputatul PNL.

Gabriel Avrămescu a mai subliniat că propunerile de modificare a legislației aplicabile administrației publice locale vor fi dezbătute în interiorul coaliției de guvernare înainte de a intra pe circuitul de legiferare. Codul administrativ actual a fost adoptat în vara anului 2019 și reunește nu mai puțin de 16 legi din domeniu, fiind ultima oară modificat în primăvara acestui an.