Actualitate

Un vaccin, din schema obligatorie, lipsește! 1800 de copii, neprotejați în fața unor boli infecțioase

Neprotejați în fața unor boli care se transmit ușor în colectivitate și care pot genera complicații severe, inclusiv meningita. Este vorba despre micuții cu vârsta de 1 an, respectiv și 5 ani care ar fi trebuit să fie vaccinați în ultimele patru luni cu serul ROR. Din păcate, vaccinul împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei lipsește din cabinetele medicilor de familie.

Vaccinul ROR, cuprins în Programul Național de Imunizare pentru copii, lipsește din luna noiembrie. Potrivit Direcției de Sănătate Publică, la mijloc ar fi o achiziție întârziată a Ministerului Sănătății. În județul Buzău sunt peste 1.800 de copii care ar fi trebuit să primească vaccinul din noiembrie și până acum.

”Din luna noiembrie înregistrăm această lipsă a vaccinului ROR, rujeolă, oreion și rubeolă. Până la această dată noi am înregistrat un număr de 1866 de restanțieri”, a spus Carmen Scântei, medic epidemiolog șef DSP Buzău.

Potrivit reprezentanților DSP există speranțe ca acesta să ajungă săptămâna viitoare, dar doar pentru a acoperi vaccinările restante.

”Ne bucurăm însă că am primit notificare că va intra marți,21 februarie, și în județul nostru vaccinul ROR. Deocamdată cantitatea nu este extraordinar de mare dar ne ajută să acoperim toate restanțele și să protejăm și copiii care vor împlini vârsta de vaccinare în lună martie”, spun surse DSP.

Cererea din partea părinților este mare spun medicii de familie, iar faptul ca nu există posibilitatea ca vaccinul să fie cumpărat din farmacii îl face și mai greu de găsit.

”Teoretic ar trebui ca vaccinul să se poată cumpăra și din farmacii, numai că, în momentul în care cumperi din farmacie trebuie să respecți un lanț frig obligatoriu, adică serul este scos din frigider, la o anumită temperatură, tu trebuie să-l transporți într-un sistem de menținere a temperaturii și să ajungi cu el în timp util la cabinetul medicului de familie. Ar trebui să se poată vaccina copilul în farmacii sau în centre de vaccinare. Dar la momentul ăsta în România singura variantă este vaccinarea în cabinetul medicului de familie”, a explicat un medic de familie din Buzău.

Rujeola, oreionul si rubeola sunt boli comune, deosebit de infectioase și care pot genera complicatii severe, inclusiv meningită sau cencefalită.