Actualitate

Un virus periculos aglomerează secția Pediatrie din Spitalul Județean! Copiii de până în doi ani, cei mai afectați

Copiii cu simptome severe de boală sunt aduși unul după altul la Unitatea de Primiri Urgențe Pediatrie din Spitalul Județean. Cei mai mulți dintre ei sunt sugari, pe care medicii îi internează de urgență. Pediatrii spun că numărul cazurilor este mai mare ca în alți ani  și îi îndeamnă pe părinți să fie foarte atenți la starea de sănătate a copiilor lor și imediat cum văd primele simptome de boală să-și aducă micuții la spital.

Circa 40% dintre paturile secției Pediatrie din Spitalul Județean sunt ocupate de micuți care au ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe cu stare generală proastă, febră mare, vărsături și scaune apoase. Diagnosticul pus de medici este infecția cu rotavirus.

”Au crescut cazurile de rotavirus. Avem foarte mulți copii cu patologie digestivă dată de rotavirus și avem foarte multe internări” a explicat Gina Anica, șeful secției Pediatrie Buzău.

Boala se manifestă brusc, cu febră și vărsături, urmate de 3 până la 8 zile de diaree apoasă. Diareea severă poate duce la pierderea importantă de apă și minerale, și, dacă nu se acționează la timp, se ajunge la deshidratare. Datorită greutății corporale mici, sugarii și copiii mici se pot deshidrata cu ușurință și vor necesita spitalizare.

”Este o viroză digestivă, cu febră mare care poate determina convulsii și deshidratare prin vărsături. În 24-48 de ore, copilul se deshidratează rapid. Avem copilași internați de la șase luni la doi ani”, a spus medicul pediatru.

În plus, șeful secției Pediatrie din Spitalul Județean îndeamnă părinții să meargă cu copilul la medic dacă starea acestuia nu se îmbunătățește după 12 ore, tocmai pentru a putea fi prevenită deshidratarea.

”Dacă după 12 ore copilul este tot moale, are stare generală afectată, nu vrea să mănânce, varsă absolut tot, atunci acesta trebuie văzut de un medic,  nu vor fi suficiente consultațiile oferite prin telefon părinților de medicul de familie sau medicul pediatru”, a punctat Gina Anica.

Rotavirus este un virus care se poate transmite cu multă ușurință de la o persoană la alta, prin mâini, jucării, suprafețe, alimente sau apă contaminate.

Reguli pentru a proteja copilul de rotavirus

  • Păstrează o igiena riguroasă.  Asta înseamnă să vă spălați pe mâini de fiecare dată după folosirea toaletei, să folosiți scutece de unică folosință cu elastic în jurul piciorului, astfel încât scaunul moale să nu se împrăștie, să aruncați cu atenție scutecul murdar, să dezinfectați zona unde a fost schimbat copilul
  • Spălați cu detergent sau soluție dezinfectantă suprafețele, jucăriile și alte obiecte pe care copilul le folosește împreună cu alți copii
  • Spălați-vă bine pe mâini de fiecare dată înainte de a manipula mâncarea sau lichidele
  • Dacă copilul are diaree, nu ar trebui să meargă în colectivitate, de exemplu la grădiniță sau școală

La recomandarea medicului pediatru, puteți face copilului o analiză pentru depistarea rotavirusului în materiile fecale care, la un laborator privat, costă în jur de 50 de lei.