Actualitate Social

Unde a oprit primul muzeu mobil din România! FOTO&VIDEO

muzeul mobil buzau

Muzeul mobil a pornit miercuri la drum, iar prima oprire a fost la 40 de kilometri de municipiul Buzău, în satul Mărunțișu. Acolo a fost așteptat de peste o sută de copii care nu au vizitat niciodată un muzeu. Fără să știe la ce să se aștepte, prichindeii au pășit nerăbdători în microbuzul transformat într-un muzeu în miniatură și timp de câteva minute au asistat la o lecție de istorie în premieră. Experiența i-a încântat și la coborâre au spus, într-un glas, că abia așteaptă să ajungă și într-un muzeu adevărat.

Microbuzul transformat într-un muzeu în miniatură a avut miercuri prima ieșire. Încărcat de expoziții care ilustrau istoria județului Buzău, muzeul pe roți a ajuns la Mărunțișu. Satul aflat la 40 de kilometri de municipiul Buzău are peste o sută de elevi care , din păcate, nu au vizitat niciodată un muzeu.  Parcat chiar în curtea școlii, muzeul și-a deschis ușile în jurul orei 11.00. Fără să știe la ce să se aștepte, prichindeii au pășit nerăbdători în microbuzul care în locul banchetelor avea acum obiecte care vorbeau despre istoria strămoșilor.

”Acești copii care vizitează acest muzeu mobil provin de la sat și nu au posibilitatea de a merge și a vizita Muzeul Județean la Buzău. Consider că prin  ceea ce li se transmite acum, prin ce văd în acest mini muzeu,  acești copii își consolidează cunoștinţele de istorie,  fac cunostință cu tradițiile și obiceiurile județului. Ei văd pentru prima dată obiecte de la Pietroasele, văd un craniu de regină,  văd toate aceste lucruri importante pentru istoria Buzăului. E un mare câștig pentru ei”, a declarat Elena Mustață, directorul școlii din Mărunțișu.
Vizita  la muzeu a durat circa jumătate de oră pentru fiecare grupă de copii, timp în care elevii au avut parte de o lecție de istorie în premieră.  Au aflat despre castrul roman de la Pietroasele, l-au cunoscut pe Dumitru Dan, primul globetrotter roman și au văzut vase din ceramică descoperite în urmă cu mii de ani.

Muzeul Mobil reprezintă o noutate nu doar pentru Buzău ci și la nivel național și a venit ca o necesitate.
”Majoritatea vizitatorilor Muzeului Județean sunt din oraș sau străini care ne tranzitează orașul. Numărul copiilor din mediul rural care ajungeau la noi era unul destul de redus, practic la jumătate, și am pus pe harta județului câți copii și din ce scoli provin ei. Am constatat că zona din care ajungeau copiii la muzeu e cea din imediata proximitate a Buzăului. Copii ca cei din Mărunțișu sau din zone mai greu accesibile nu existau în evidentele noastre ca vizitatori. Asa am decis să facem acest muzeu mobil ”, a declarat Daniel Costache, director Muzeul Județean Buzău.
 Muzeul Mobil a avut miercuri prima ieșire însă până la finalul anului, dacă timpul va permite, va mai ajunge și la copiii din Bozioru și Topliceni.