Actualitate

Unde-i lege, nu-i tocmeală! Tupeul celor care nu respectă legea, ”răsplătit” pe măsură la Buzău

Respectarea legii nu este opțională. Este avertismentul Primăriei Buzău pentru cetățenii cărora nu le pasă de ceea ce este în jurul lor. 3 buzoieni au primit amenzi usturătoare, de câte 10 000 de lei fiecare, pentru că și-au aruncat gunoaiele la voia întâmplării. Ar fi scăpat mai ieftit dacă ar fi avut un comportament civilizat în momentul în care au fost prinși de polițiștii locali. Reacția acestora i-a determinat însă pe polițiști să-i ardă la buzunare, ca să înțeleagă că legea e pentru toți și trebuie respectată ca atare.

“În principal, Poliția Locală a aplicat sancțiuni pe hotărârea CLM unde amenda este mult mai mică, între 500 și 1000 lei, dar să știți că au fost și 3 cazuri unde Poliția Locală a aplicat amenda prevăzută de Legea deșeurilor cu sumă cuprinsă între 10 000 și 20 000 lei. Au fost trei situații unde a fost aplicată amenda de 10 000 lei. Chiar i-am întrebat pe cei de la Poliția Locală, mi-au spus că au fost persoane recalcitrante, care pur și simplu au aruncat sacul cu deșeuri pe stradă, au spus că pe ei nu-i interesează așa ceva și sunt total dezinteresați de prevederile legale, motiv pentru care atunci polițistul local a acționat cu fermitate și a aplicat amenda de 10 000 lei pentru a-i demonstra că respectarea legii nu este opțională”, a declarat viceprimarul Ionuț Apostu.

O altă problemă reală cu care se confruntă Buzăul este faptul că nu se reușește indeplinirea sarcinii impuse de Uniunea Europeană privind reciclarea. Pentru că ținta de colectare nu a fost atinsă, nu mai puțin de 3 milioane de euro au plecat din bugetul local, în ultimii trei ani, cu excepția anului 2021, către Administrația Fondului de Mediu. Mai exact, este vorba despre taxele pe care municipalitatea a fost obligată să le achite pentru că Buzăul nu și-a atins țintele de reciclare impuse de UE.